banner

Pleurotus este o ciuperca comestibila cu o aroma foarte placuta, care in conditiile din tara noastra creste in flora spontana pe resturi de lemn de fag (buturugi, cioate) denumita popular „Pastravul fagului”, iar datorita formei sale si „Ciuperca fagului”.
In tara noastra, ciupercile Pleurotus sunt cunoscute sub denumirea de bureti si se cultiva numai 4 specii:

ciuperca 1 1.Pleurotus ostreatus– Buretele vanat (Pastravul de fag, Ciuperca striedie)
Palaria are forma de scoica, se suprapun, iar culoarea este de la violaceu la alba-bruna. Piciorul este de culoare alba si este scurt.
Lamele sunt decurente si nu se anastomeaza, iar culoarea sporilor este violacee.

2.Pleurotus florida– Buretele rosiatic p.florida
Palaria are culoarea ovala, alungita, suprapuse, de culoare alb-brun sau crem-pal. Picioarul are culoarea alba, dispus lateral.
Lamele sunt putin decurente si nu se anastomeaza, iar culoarea sporilor este alba.

 

3.Pleurotus cornucopie– Buretele in forma de cornet

4.Pleurotus sajor-caju– Buretele brun.

p.cornucopie  p.caju

Importanta culturii. Datorita valorii lor nutritive si insusirilor culinare, au fost luate in cultura in urma cu peste 60 de ani, astfel incat in prezent se cultiva in sistem industrial, atat in unitati, cat si de catre cultivatorii particulari amatori
Productia de ciuperci Pleurotus se situeaza pe locul II in lume dupa cea de Champignon datorita tehnologiilor intensive, moderne, practicate in ultimele 2 decenii in tarile din vest (Olanda, Germania, Italia, Franta) si Japonia si celor extensiv-traditionale din Coreea, China, etc.

Exigente ecologice
Spre deosebire de specia Agaricus, ciupercile din specia Pleurotus cresc numai in prezenta luminii, intrucat sunt capabile de fotosinteza si astfel substratul de cultura nu trebuie sa fie descompus, pleurotusul fiind o ciuperca devoratoare de celuloza (xilofaga sau lignicola).
Aceasta proprietate de descompunere a celulozei si ligninei cu ajutorul unor enzime specifice sta la baza cultivarii ciupercilor Pleurotus pe materiale diverse de natura lignocelulozica, nefermentate in prealabil cum sunt ciocalaii si tulpinile de porumb, paiele, rumegusul si talasul de foioase, etc.

Tehnologia de cultura
Avand in vedere caracteristicile biologice si cerintele fata de factorii de mediu diferentiat pe specii, periodele optime de realizare a culturilor pentru cele doua specii mai raspandite in cultura sunt:
1.Ciclul de toamna-iarna pentru specia Pleurotus ostreatus.
2.Ciclul de iarna -primavara pentru specia Pleurotus florida.
Ciuperca Pleurotus ostreatus se poate cultiva si in solarii amenajate corespunzator, in perioada septembrie-martie, precum si pe lemn.
Culturile se pot realiza in diferite tipuri de adaposturi care constau din: sere de tip industrial si clasice, solarii, rasadnite, diferite spatii inchise (magazii, pivnite, depozite de legume-fructe), etc.
Pentru pregatirea substratului nutritiv sunt necesare:
-materii prime de baza: paie de grau, secara si orez, scoarta de foioase, rumegus de foioase, etc.
-materii auxiliare: boabe de orz, ovaz, porumb, deseuri de bumbac sau hartie.
-amendamente: carbonat de calciu (creta furajera) sau var stins.
Exista 3 sisteme de cultura, dupa modul de asezare a substratului nutritiv si anume: biloane paralele dispuse pe sol in sere sau solarii, padite PVC sau de lemn si folie de polietilena, saci de polietilena.
Pentru ciuperca Pleurotus ostreatus se practica si sistemul de cultura pe lemn. Primele ciuperci apar pe postamentele miceliene dupa 4-8 zile de la desfacerea foliei, respectiv dupa 30-35 zile la Pleurotus ostreatus si 24-30 zile la Pleurotus florida, de la insamantare. Productia apare in valuri succesive, durata unui val fiind de 3-5 zile, dupa care urmeaza o pauza de 3-8 zile pana la valul urmator.

cultura in biloanePentru sistemul de cultura in biloane, amestecul celulozic preparat se transporta in sera sau in solarii mecanizat, unde se formeaza biloanele paralel cu lungimea traveei sau transversal, cu intervale de 50 cm intre ele.
Pentru formarea biloanelor se folosesc tipare confectionate din scanduri ce au urmatoarele dimensiuni: 200 cm lungimea la baza, 40 cm latimea la baza, 15 cm latimea superioara, 60 cm inaltimea totala. Pentru asigurarea deplasarii prin tragere, unul din capetele tiparului este fara fund. Tehnica de umplere a tiparului consta din asezarea unui prim strat de cca 15 cm substrat, urmat de imprastierea cantitatii de miceliu. In continuare se taseaza cu ajutorul unui tasator cu coada si se repeta pe portiunea care urmeaza, procesandu-se astfel pana la terminarea traveei de sera.
Biloanele montate se acopera cat mai etans cu o folie subtire de polietilena de 0.04 mm perforata usor. Dupa acoperirea tuturor biloanelor se face curatenie si se asigura temperatura optima pentru incubarea miceliului.

cultura in lazi pvcPentru sistemul de cultura in lazi se pot folosi lazi de PVC, numai pentru formarea brichetelor incubate sau direct pentru cultura. Tehnica folosirii lazilor consta in captusirea lazilor cu folie subtire de polietilena umectata, umplerea lazilor cu substrat in care se administreaza o cantitate corespunzatoare de miceliu (5% din volum), tasarea substratului astfel incat dupa aceasta lucrare, grosimea substratului sa fie de 12-15 cm, acoperirea cat mai etans a substratului tasat cu folie perforata.
In cazul cand nu s-a realizat perforarea foliei inainte de folosire, se poate efectua aceasta operatie ulterior, cu ajutorul unei perii confectionata din cuisoare subtiri.

La sistemul de cultura in saci de polietilena se prefera sacii negrii, capisonati sau legati in partea superioara, greutatea substratului variind in functie de diametrul acestora la o inaltime standard de 40 cm.
Sacii se aseaza pe stelaje metalice, lemn sau beton, unde se face incubarea miceliului in amestecul celulozic.
Fata de cultura in pazi PVC sau lemn, cultura in saci s-a dovedit a fi mai rentabila. Aceasta datorita reducerii cheltuielilor necesare pentru efectuarea unor operatii premergatoare a lazilor, a confectionarii lor si a degradarii rapide a fluxului tehnologic de productie.
Brichetele efectuate in saci din polietilena, comparativ cu cele provenite din ladite au o posibilitate de fructificare mai activa datorita suprafetei laterale mai mari si a unui consum de 2-3 ori mai redus al amestecului celulozic pe suprafata de fructificare.
In functie de specie, asezarea brichetelor pentru fructificare se face pe stelaje cu latimea de 25-30 cm sau sub forma de coloane, in tepusa.

sistemul de cultura pe lemnSistemul de cultura pe lemn
La acest sistem se folosesc trunchiuri (butuci) de lemn, inoculate cu miceliu si apoi asezate in locuri umede, ferite de vant si umbrite. Trunchiurile de esenta moale, cum sunt cele de salcie, plop, mesteacan, tei fructifica timp de 1-2 ani. Se pot folosi si trunchiuri de esenta tare ca cele de salcam, carpen, stejar, fag, frasin sau provenite de la pomii fructiferi cum sunt prunul, visinul, parul, marul, nucul, etc. Pe esentele tari productia dureaza 3-4 ani si este ridicata, comparativ cu productia de pe esentele cu lemn moale.
In practica se folosesc mai multe metode de inoculare cu miceliu a trunchiurilor, prin rondea, in pana si in orificii. Butucii detasati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: o lungime de 40-50 cm, un diametru de 20-30 cm (pentru a fi usor de manipulat), sa fie eliminate portiunile putrede, daca sunt uscate si sa se imbibe cu apa timp de 24-36 ore.

Recoltarea se face cand palaria nu este in intregime intinsa pentru evitarea intinderii pulpei si a sporificarii. In sistem de cultura intensiv se pot practica 8 cicluri pe an. Productia ce se realizeaza este de 90-110 kg/m² sau pana la 200 kg ciuperci la 1 tona substrat nutritiv.
Primul val este in general cel mai puternic, reprezentand aproximativ 12-20% din greutatea initiala a materiilor prime folosite la pregatirea substratului nutritiv.

10 Comentarii:

  • Ungureanu Lucian spune:

    Sunt bune ciupercile de la tulpina fragarului ?

  • Ungureanu Lucian spune:

    Ciupercile de la tulpina fragarului (dud) cum ar fi ciupercile de prun sunt bune?

  • Laura Contea spune:

    Buna ziua ! Foarte interesant articolul . As avea o intrebare : pentru o cultura mica , pentru consumul propriu de unde se poate acchizitiona miceliu ?Multumesc !

  • Spiridon Gheorghe spune:

    buna ziua mar interesa si pe mine cum sa cultiv in trunchi ce plop asemenea bureti , si de unde as putea procura cele necesare .va multumesc

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Cultura in lemn de plop nu este atat de productiva, deoarece va fructifica doar 1 an sau 2. De asemenea, lemnul trebuie imbibat in apa. Mai departe, trebuie doar achizitionat miceliul.

  • olteanu spune:

    AM FACUT INOCULARE PE LEMN DE FAG IN DATA DE 05.10.2016,APOI I-AM ACOPERIT CU FOLIE.CND TREBUIE S-AI DESCOPER?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Cultura de pleurotus se infiinteaza primavara astfel incat miceliul sa reziste la temperaturi de 5-30 grade iar inocularea (instalarea ciupercii pe busteni) dureaza aprox 6 luni, preferabil la o temperatura de 25 grade. Toamna, bustenii (cei care au fructificat deja tot anul) se acopera cu folie si primavara se descopera. Daca abia a fost pus miceliul, ar trebui protejat peste iarna, astfel incat miceliul sa patrunda in lemn pana la inghet.

Adauga un comentariu

*