Cultivarea ciupercilor Pleurotus (Bureti)

Pleurotus este o ciuperca comestibila cu o aroma foarte placuta, care in conditiile din tara noastra creste in flora spontana pe resturi de lemn de fag (buturugi, cioate). Este denumita popular „Pastravul fagului”, iar datorita formei sale si „Ciuperca fagului”.

In tara noastra, ciupercile Pleurotus sunt cunoscute sub denumirea de bureti si se cultiva numai 4 specii:

 Pleurotus ostreatus Buretele vanat (Pastravul de fag, Ciuperca striedie)

ciuperca 1

Palaria are forma de scoica, se suprapun, iar culoarea este de la violaceu la alba-bruna. Piciorul este de culoare alba si este scurt.
Lamele sunt decurente si nu se anastomeaza, iar culoarea sporilor este violacee.

p.florida

Pleurotus florida – Buretele rosiatic 

Palaria are culoarea ovala, alungita, suprapuse, de culoare alb-brun sau crem-pal. Picioarul are culoarea alba, dispus lateral.
Lamele sunt putin decurente si nu se anastomeaza, iar culoarea sporilor este alba.

Pleurotus cornucopie – Buretele in forma de cornet

Pleurotus sajor – caju- Buretele brun

Importanta culturii

Datorita valorii lor nutritive si insusirilor culinare, au fost luate in cultura in urma cu peste 60 de ani. In prezent, se cultiva in sistem industrial, atat in unitati, cat si de catre cultivatorii particulari amatori.
Productia de ciuperci Pleurotus se situeaza pe locul II in lume dupa cea de Champignon datorita tehnologiilor intensive, moderne, practicate in ultimele 2 decenii in tarile din vest (Olanda, Germania, Italia, Franta) si Japonia si celor extensiv-traditionale din Coreea, China, etc.

Exigente ecologice


Spre deosebire de specia Agaricus, ciupercile din specia Pleurotus cresc numai in prezenta luminii. Acestea fiind capabile de fotosinteza, substratul de cultura nu trebuie sa fie descompus, pleurotusul fiind o ciuperca consumatoare de celuloza (xilofaga sau lignicola).
Aceasta proprietate de descompunere a celulozei si ligninei cu ajutorul unor enzime specifice sta la baza cultivarii ciupercilor Pleurotus pe materiale diverse de natura lignocelulozica, nefermentate in prealabil cum sunt ciocalaii si tulpinile de porumb, paiele, rumegusul si talasul de foioase, etc.

Tehnologia de cultura


Avand in vedere caracteristicile biologice si cerintele fata de factorii de mediu diferentiat pe specii, periodele optime de realizare a culturilor pentru cele doua specii mai raspandite in cultura sunt:
– Ciclul de toamna-iarna pentru specia Pleurotus ostreatus.
– Ciclul de iarna -primavara pentru specia Pleurotus florida.
Ciuperca Pleurotus ostreatus se poate cultiva si in solarii amenajate corespunzator, in perioada septembrie-martie, precum si pe lemn.
Culturile se pot realiza in diferite tipuri de adaposturi care constau din: sere de tip industrial si clasice, solarii, rasadnite, diferite spatii inchise (magazii, pivnite, depozite de legume-fructe) etc.
Pentru pregatirea substratului nutritiv sunt necesare:
– materii prime de baza: paie de grau, secara si orez, scoarta de foioase, rumegus de foioase etc.
– materii auxiliare: boabe de orz, ovaz, porumb, deseuri de bumbac sau hartie.
– amendamente: carbonat de calciu (creta furajera) sau var stins.
Exista 3 sisteme de cultura, dupa modul de asezare a substratului nutritiv si anume: biloane paralele dispuse pe sol in sere sau solarii, padite PVC sau de lemn si folie de polietilena, saci de polietilena.
Pentru ciuperca Pleurotus ostreatus se practica si sistemul de cultura pe lemn. Primele ciuperci apar pe postamentele miceliene dupa 4-8 zile de la desfacerea foliei, respectiv dupa 30-35 zile la Pleurotus ostreatus si 24-30 zile la Pleurotus florida, de la insamantare. Productia apare in valuri succesive, durata unui val fiind de 3-5 zile, dupa care urmeaza o pauza de 3-8 zile pana la valul urmator.

Sistemul de cultura in biloane

cultura in biloane

Pentru sistemul de cultura in biloane, amestecul celulozic preparat se transporta in sera sau in solarii mecanizat. Acolo se formeaza biloanele paralel cu lungimea traveei sau transversal, cu intervale de 50 cm intre ele.
Pentru formarea biloanelor se folosesc tipare confectionate din scanduri. Pentru asigurarea deplasarii prin tragere, unul din capetele tiparului este fara fund. Tehnica de umplere a tiparului consta din asezarea unui prim strat de cca 15 cm substrat, urmat de imprastierea cantitatii de miceliu. In continuare se taseaza cu ajutorul unui tasator cu coada si se repeta pe portiunea care urmeaza, procesandu-se astfel pana la terminarea traveei de sera.
Biloanele montate se acopera cat mai etans cu o folie subtire de polietilena perforata usor. Dupa acoperirea tuturor biloanelor se face curatenie si se asigura temperatura optima pentru incubarea miceliului.

Sistemul de cultura in lazi

cultura in lazi pvc

Pentru sistemul de cultura in lazi se pot folosi lazi de PVC, numai pentru formarea brichetelor incubate sau direct pentru cultura. Tehnica folosirii lazilor consta in captusirea lazilor cu folie subtire de polietilena umectata, umplerea lazilor cu substrat in care se administreaza o cantitate corespunzatoare de miceliu (5% din volum), tasarea substratului astfel incat dupa aceasta lucrare, grosimea substratului sa fie de 12-15 cm, acoperirea cat mai etans a substratului tasat cu folie perforata.
In cazul cand nu s-a realizat perforarea foliei inainte de folosire, se poate efectua aceasta operatie ulterior.

Sistemul de cultura in saci de polietilena

La sistemul de cultura in saci de polietilena se prefera sacii negrii, capisonati sau legati in partea superioara.
Sacii se asaza pe stelaje metalice, lemn sau beton, unde se face incubarea miceliului in amestecul celulozic.
Fata de cultura in pazi PVC sau lemn, cultura in saci s-a dovedit a fi mai rentabila. Aceasta datorita reducerii cheltuielilor necesare pentru efectuarea unor operatii premergatoare a lazilor, a confectionarii lor si a degradarii rapide a fluxului tehnologic de productie.
Brichetele efectuate in saci din polietilena, comparativ cu cele provenite din ladite, au o posibilitate de fructificare mai activa datorita suprafetei laterale mai mari si a unui consum de 2-3 ori mai redus al amestecului celulozic pe suprafata de fructificare.
In functie de specie, asezarea brichetelor pentru fructificare se face pe stelaje cu latimea de 25-30 cm sau sub forma de coloane, in tepusa.

Sistemul de cultura pe lemn

sistemul de cultura pe lemn


La acest sistem se folosesc trunchiuri (butuci) de lemn, inoculate cu miceliu si apoi asezate in locuri umede, ferite de vant si umbrite. Trunchiurile de esenta moale, cum sunt cele de salcie, plop, mesteacan, tei fructifica timp de 1-2 ani. Se pot folosi si trunchiuri de esenta tare ca cele de salcam, carpen, stejar, fag, frasin sau provenite de la pomii fructiferi cum sunt prunul, visinul, parul, marul, nucul, etc. Pe esentele tari productia dureaza 3-4 ani si este ridicata, comparativ cu productia de pe esentele cu lemn moale.
In practica se folosesc mai multe metode de inoculare cu miceliu a trunchiurilor, prin rondea, in pana si in orificii. Butucii detasati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: o lungime de 40-50 cm, un diametru de 20-30 cm (pentru a fi usor de manipulat), sa fie eliminate portiunile putrede, daca sunt uscate si sa se imbibe cu apa timp de 24-36 ore.

Recoltarea

Se face cand palaria nu este in intregime intinsa pentru evitarea intinderii pulpei si a sporificarii. In sistem de cultura intensiv se pot practica 8 cicluri pe an. Productia ce se realizeaza este de 90-110 kg/m² sau pana la 200 kg ciuperci la 1 tona substrat nutritiv.
Primul val este in general cel mai puternic, reprezentand aproximativ 12-20% din greutatea initiala a materiilor prime folosite la pregatirea substratului nutritiv.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile