Lepidium sativum

   Importanta culturii: Cresonul se cultiva pentru frunzele sale care se folosesc la condimentarea unor mancaruri sau muraturi, sub forma de salata, ca garnitura la diferite preparate culinare. Gustul condimentat este dat de prezenta in frunze a unor glicoside si uleiuri eterice, iar valoarea alimentarea consta intr-un continut ridicat al acestora in vitamine si caroten.

   Origine si raspandire: Cresonul este originar din Orient, nordul si estul Africii si sud-vestul Asiei, unde creste spontan si a fost cultivat din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscut de egipteni, greci si romani. La noi in tara se cultiva sporadic.

   Particularitati botanice si biologice: Este o planta anuala, cu ritm rapid de crestere. Radacinile sunt superficiale si slab ramificate. Formeaza tulpini ramificate, cu aspect de tufe inalte pana la 30-60 cm. Planta are heterofilie accentuata, frunzele de la baza sunt lung petiolate, intregi, lobate sau penat-sectate, uneori puternic incretite, iar cele de la varf sunt sesile, inguste, filiforme, au lobii liniari sau sunt linear-lanceolate.

   Florile sunt mici, de culoare alba sau rosu-liliachiu, grupate in umbele si infloresc in iunie-iulie. Fructele sunt ovoide, cuprind 2-4 seminte rosii-castanii, fusiforme, de dimensiuni mici. Facultatea germinativa a semintelor este de 98% si se pastreaza 3-4 ani.

In conditii optime de temperatura si umiditate, plantele rasar foarte repede, dupa 25 de ore de la semanat. Ritmul de crestere al plantelor este foarte rapid, astfel incat, se poate consuma la putin timp dupa rasarire.

   Exigente ecologice: Cresonul este o planta cu cerinte reduse fata de factorii de vegetatie. Este o specie rezistenta la frig si putin pretentioasa fata de lumina si elemente nutritive. Da rezultate bune pe soluri profunde, bine structurate si echilibrate nutritiv, fara exces de substante organice.

Lepidium sativum 4           Lepidium sativum 1            lepidium sativum 2          Freshly sprouted garden cress

   Tehnologia de cultura:

   Cultura in camp este cea mai frecventa si se infiinteaza prin semanat direct, in mod esalonat, la intervale de 12-14 zile, incepand din luna martie.

   Semanatul se face in randuri distantate la 10-15 cm sau in benzi, cu distanta intre randuri de 12.5 cm si de 50 cm intre benzi.

   Ingrijirea culturii se rezuma la mentinerea solului curat de buruieni prin prasile, plivit si udarea repetata, cu norme moderate, pentru a asigura rasarirea si metinerea turgescentei frunzelor.

   Recoltarea se face dupa 3-4 saptamani de la semanat, se recolteaza in 2-3 reprize, prin taiere cu foarfeca, la 5-6 cm deasupra solului, astfel incat plantele se regenereaza si permit a doua recoltare.

Frunzele de creson sunt foarte perisabile si nu se pot pastra in mediu ambiental decat o zi, dar prin preambalare si depozitare la frig (1°C) si umiditate relativa de 90%, durata pastrarii se poate prelungi pana la 7-9 zile.

   1.Cultura fortata se practica mult in tarile din vestul Europei, mai ales in Danemarca si Germania, care sunt specializate in cultura cresonului in sere. Se pot efectua doua tipuri de cultura: in scafe mici, de material plastic sau carton, destinate vanzarii si pe parapete.

Pentru cultura in scafe se folosesc diferite substraturi: rumegus grosier sau fin, faina de hartie sau carton, vata minerala. In fiecare scafa umpluta cu substrat umed, se seamana 2-5 gr de seminte (pentru 110 cm²). Pentru a grabi rasarirea, se recomanda umectarea semintelor, timp de cateva ore.

   Lucrarile de ingrijire: Dupa semanat, scafele se depoziteaza in intuneric, intr-un spatiu cu temperatura de 20-25°C, timp de 3-4 zile. In vederea unei germinari uniforme, este necesara tasarea substratului semanat, care se realizeaza, fie prin suprapunerea scafelor, fie prin folosirea unor greutati.

Dupa germinarea semintelor, scafele se trec la lumina si la temperatura de 15°C. Iarna, se recomanda suplimentarea luminii, pentru a nu se prelungi perioada de cultura mai mult de 1-2 zile comparativ cu vara. Fertilizarea nu este necesara, iar cultura se uda la nevoie.

   Valorificarea se face cand plantele sunt in faza de frunze cotiledonale, faza care se atinge la 6 zile de la semanat, daca s-au asigurat conditiile optime de cultura.

   2.Cultura de parapet se efectueaza intr-un substrat alcatuit din turba sau bogat in turba, care se schimba pentru fiecare ciclu. Recoltarea se face cand plantele au inaltimea de 7-9 cm, prin taiere cu un cutit foarte aproape de sol. In vederea valorificarii, cresonul se aseaza in cutii mici de carton sau in pungi de material plastic.

Adauga un comentariu

*