Coriandrum sativum 2

   Importanta culturii: Coriandrul se cultiva pentru fructele bogate in uleiuri eterice, care se folosesc la aromatizarea unor sosuri, mancaruri, preparate si conserve din carne si peste, bauturi alcoolice si racoritoare, in cofetarie.

Este utilizat in cosmetica si in industria parfumeriei, ca si in medicina, pentru actiunile lui cu efect antioxidant, gastrice si vermifuge. In unele tari se folosesc drept condiment si frunzele, in stare proaspata, deshidratate sau congelate.

Srotul rezultat dupa extragerea uleiurilor eterice este un excelent furaj pentru animale, in special pentru vacile de lapte. Coriandrul este, de asemenea, o buna planta melifera.

   Origine si raspandire: Provine din zona estica a Marii Mediterane, unde se gaseste inca in stare salbatica si de unde s-a extins in Europa, Africa si America.

Coriandrul este o planta veche in cultura, fiind cunoscuta de catre egipteni inca din mileniul III. In prezent se cultiva pe tot globul. Suprafete mai mari se intalnesc in Orientul Mijlociu, Grecia, Egipt si Peru. In tara noastra se cultiva mai mult in partea de sud si de est, dand bune rezultate in zonele unde precipitatiile depasesc 400 mm anual.

   Particularitatile botanice si biologie: Coriandrul este o planta anuala, cu radacina pivotanta, subtire, slab ramificata. Tulpina atinge inaltimi de 40-100 cm, este cilindrica, glabra, fin striata, cu ramificatii numai in partea superioara. Frunzele bazale sunt lung petiolate, intregi, cu marginea crenata sau cel mult trilobate si dupa depasirea stadiului de plantula, se usuca repede.

   Florile sunt albe, mai rar violacee si grupate in umbele compuse, lung pedunculate.

   Fructele sunt sferice, cu diametru de 2-6 mm, galbene sau galbene-brune.

   Exigente ecologice: Coriandrul prezinta cerinte moderate fata de caldura. Fructele germineaza la 4-6°C, dar plantele tinere suporta temperaturi negative de la -8°C pana la -18°C. Pe masura ce plantele cresc, in mod deosebit in timpul butonizarii, infloritului si formarii fructelor, solicita temperaturi de minim 20-22°C, fara de care productia si continutul in principii active sunt diminuate.

Coriandrul este foarte pretentios la lumina si umiditate. Insuficienta umiditatii in sol la rasaritul si in timpul formarii inflorescentelor, poate duce la compromiterea culturii. Excesul de umiditate influenteaza negativ asupra productiei.

Datorita sistemului radicular superficial, solul pe care se cultiva trebuie sa fie profund, reavan, bogat in elemente nutritive, cu textura mijlocie, bine structurat, insorit, cu pH 6.8-7.5. Nu suporta fertilizarea directa cu gunoi de grajd si nici cantitati prea mari de azot.

Coriandrul Coriandrum sativum flori          Coriandrul Coriandrum sativum seminte          Coriandrum sativum Blossoms          Coriandrum sativum

   Tehnologia culturii:

   Pregatirea terenului se face dupa regulile obisnuite. La fertilizarea de baza se aplica 30-40 kg/ha azot.

   Semanatul se face primavara devreme, sau toamna tarziu, in pragul iernii, in randuri dese, la 12.5 cm sau in benzi. Inainte de semanat, semintele se trateaza termic si se supun procesului de fermentatie, care inlatura complet unele viroze si bacterioze, specific coriandrului.

   Lucrarile de ingrijire constau in combaterea buruienilor, plivitul sau prasitul la nevoie, udari repetate, tratamente contra bolilor si daunatorilor.

Adauga un comentariu

*