Conopida, informatii despre tehnologia de cultura

conopida-tehnologie-cultura

Conopida (Brassica oleracea var botrytis) se cultiva pentru inflorescentele sale carnoase, utilizate in alimentatie sub forma de preparate culinare sau conserve. Inflorescentele de conopida contin glucide, proteine, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier dar au si proprietati terapeutice de detoxifiere si de prevenire ale unor afectiuni.

conopida-planta

Conopida se considera a fi originara din Cipru, raspandindu-se de-a lungul timpului in intreaga lume. Se cultiva pe suprafete mari in Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, Olanda si Belgia, datorita cererii mari pentru consumul intern. In Romania se cultiva in toate zonele, dar pe suprafete restranse.

Radacina conopidei este pivotanta si patrunde pana la 40 cm in sol. Frunzele sunt petiolate, oval-alungite, cu marginea fin dintata. La aproximativ 70 zile de la rasarire, cand planta are 9-12 frunze, apare inflorescenta, partea comestibila. Dupa 20 zile de la formarea inflorescentelor, acestea se desfac si apar lastarii floriferi. Fructul este o silicva in interiorul careia se gasesc semintele sferice, brune, cu diametrul de 2-2,5 cm. Facultatea germinativa se pastreaza pana la sase ani.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura optima de germinare este de 18-20, iar temperatura optima de crestere este cuprinsa intre 15 si 20. In perioadele calduroase si secetoase, productiile sunt scazute. Dupa formarea inflorescentelor, conopida este sensibila la inghet. Umiditatea solului trebuie mentinuta la valoarea de 80% iar umiditatea ridicata din aer favorizeaza obtinerea de productii mari. Prefera soluri afanate, bogate in humus, cu un pH-ul cuprins intre 6,8 si 7,5. Pe solurile compactate radacina se asfixiaza, ceea ce duce la stagnarea din crestere a plantelor.

Tehnologia de cultivare

CULTURA CONOPIDEI IN CAMP
Rotatia culturilor

Conopida poate reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani. Cele mai bune rezultate se obtin dupa grau, orz, orzoaica, ovaz, trifoi, lucerna, mazare, fasole, tomate, vinete, dovlecei si dovleci. Conopida nu se cultiva dupa rapita, mustar, ridichi sau alte crucifere, avand boli si daunatori comuni cu acestea.

Pregatirea terenului
pregatire-teren-conopoda

Cultura se poate infiinta primavara devreme sau vara. In ambele cazuri, terenul se pregateste din toamna prin aplicarea ingrasamintelor. Dupa fertilizare, solul se lucreaza la adancimea de 25-30 cm. Conopida are un sistem radicular bine dezvoltat si necesita un sol bine lucrat. Primavara, terenul se marunteste, se niveleaza si se completeaza fertilizarea cu ingrasaminte complexe NPK. Dozele se stabilesc in functie de o analiza in prealabil a solului. Cu cateva zile inainte de plantarea rasadurilor se poate aplica un erbicid preemergent.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea si plantarea rasadurilor

Cultura se infiinteaza prin rasad. Pentru cultura timpurie, rasadurile se produc in rasadnite, cu semanare in luna februarie. Semintele se distribuie uniform pe substratul rasadnitei, apoi se acopera cu un strat subtire de pamant, utilizandu-se 500 g de samanta pentru 1 ha de cultura. Cand plantutele au 2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensinile de 5 x 5 cm. Rasadurilor li se aplica un tratament cu fungicide specifice, in vederea prevenirii aparitiei caderii plantutelor. Ca substrat pentru rasadnita se utilizeaza unul adecvat in acest sens.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
rasad-conopida

Plantarea se face in perioada 15 martie-10 aprilie iar plantutele trebuie sa aiba 4-5 frunze reale. Rasadurile se uda bine cu o zi inainte de plantare iar cu 2-3 saptamani inainte se calesc. Aceasta procedura implica deschiderea ferestrelor de aerisire ale rasadnitei/solarului dimineata si inchiderea seara. In ultima saptamana, ferestrele se lasa deschise si pe timpul noptii, pentru ca plantele sa se aclimatizeze cu noile conditii de mediu. Plantarea se realizeaza dupa schema: 70 cm intre randuri si 35-40 cm intre plante, pe rand. Dupa plantare, se aplica o udare pentru a favoriza prinderea.

Pentru cultura de toamna, rasadurile se produc in camp, cu semanare in luna mai, utilizand norma de 500 g samanta/ha. Ca schema de semanat se poate utiliza 5×5 cm. Epoca de plantat este cuprinsa intre 10 iunie si 25 iulie, utilizandu-se aceleasi distante de plantare. 

Combaterea bolilor si daunatorilor

Cultura de conopida se va verifica periodic, deoarece atacul bolilor si daunatorilor este rapid, iar intr-o perioada scurta de timp aceasta poate fi distrusa. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.

Afanarea solului si combaterea buruienilor

Conopida prefera un sol bine afanat, solurile compactate determinand asfixierea radacinilor. Se recomada aplicare a 3-4 prasile pentru distrugerea buruienilor si reglarea regimului aero-hidric al solului. Buruienile pot fi combatute chimic prin aplicarea de erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

La sapte zile de la plantare se completeaza golurile din cultura, cu rasad de aceeasi varsta si din acelasi soi.

Inflorescentele plantei sunt sensibile la radiatiile solare si din acest motiv frunzele plantei se leaga deasupra inflorescentei, pentru a o proteja. Hibrizii comerciali existenti pe piata actuala prezinta capacitatea de autoinvelire, in acest caz lucrarea nefiind necesara.

Pentru a forma o inflorescenta bogata, conopida are nevoie de umiditate constanta in sol. Se aplica irigatii astfel incat umiditatea solului sa se mentina la nivelul de 70-80%, utilizandu-se norme de 400 metri cubi/ha/udare. Frecventa udarilor depinde de factorii de mediu si de cantitatea de precipitatii.

La patru saptamani de la plantare se aplica fertilizarea faziala, utilizand un ingrasamant special pentru fertilizarea legumelor. Inainte ca planta sa formeze inflorescenta, se poate aplica o fertilizare foliara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
recoltat-conopida
Recoltarea

Se face dimineata, cand inflorescenta este turgescenta. Operatiunea se realizeaza manual, prin taierea inflorescentei cu un cutit. Taierea se face in asa fel incat o parte din fruzele plantei sa ramana atasate de inflorescenta, pentru a o proteja. Recoltarea se face esalonat, prin 2-3 treceri iar inflorescentele se pot pastra pentru o perioada scurta de timp in spatii reci, cu umiditate relativa ridicata. Conopida timpurie se recolteaza in perioada mai-iunie, iar conopida de toamna se recolteaza in perioada septembrie-octombrie.

CULTURA CONOPIDEI IN SPATII PROTEJATE
Pregatirea terenului

Cultura se poate infiinta primavara devreme sau vara. Se desfiinteaza cultura anterioara, se administreaza gunoi de grajd sau ingrasamant complex de tip NPK si se efectueaza lucrarea de arat, la adancimea de 25-30 cm. Dozele de ingrasamant se stabilesc in functie de o analiza in prealabil a solului. Cu cateva zile inainte de plantare se marunteste solul si se niveleaza, dupa care se aplica un erbicid preemergent.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea si plantarea rasadurilor
teren-conopoda

Cultura se infiinteaza prin rasad produs in rasadnite, utilizandu-se 500 g samanta pentru un hectar de cultura. Cand plantutele au 2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensinile de 5 x 5 cm. Se aplica un tratament cu un fungicid specific, in vederea prevenirii aparitiei caderii plantutelor.

Plantarea se face la inceputul lunii martie (pentru cultura de primavara) sau la sfarsitul lunii iulie (pentru cultura de toamna). cu 1-2 saptamani inainte de plantare, rasadurile se calesc prin reducerea temperaturii din rasadnita pana la valori apropiate de cele ale solarului in care urmeaza sa fie plantate. Se deschid zilnic ferestrele de aerisire, in functie de temperatura si de conditiile climatice din exterior. Plantarea se poate realiza la 70 cm intre randuri si 35 cm intre plante, pe rand sau chiar mai des, in cazul conopidei extratimpurii.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor. 

Afanarea solului si combaterea buruienilor

Conopida prefera un sol bine afanat, solurile compactate determinand asfixierea radacinilor. Se recomada aplicare a 3-4 prasile pentru distrugerea buruienilor si reglarea regimului aero-hidric al solului.

Alte sfaturi si lucrari de ingrijire

La sapte zile de la plantare se completeaza golurile din cultura cu rasad de aceeasi varsta si din acelasi soi.

Se iau masuri in vederea dirijarii factorilor de mediu. Folia solarului se mentine curata, pentru asigurarea unei cantitati cat mai mari de lumina. Solarul se va aerisi periodic pentru a reduce riscul aparitie bolilor foliare.

Pentru a forma o inflorescenta bogata, conopida are nevoie de umiditate constanta in sol. Se aplica irigatii astfel incat umiditatea solului sa se mentina la nivelul de 70-80%. Frecventa udarilor depinde de factorii de mediu si de cantitatea de precipitatii.

La patru saptamani de la plantare se aplica fertilizarea faziala, administrandu-se ingrasamant complex NPK. Inainte ca planta sa formeze inflorescenta, se poate aplica o fertilizare foliara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea
recoltare-conopida

Se face dimineata, cand inflorescenta este turgescenta. Operatiunea se realizeaza manual, prin taierea inflorescentei cu un cutit. Taierea se face in asa fel incat o parte din fruzele plantei sa ramana atasate de inflorescenta, pentru a o proteja. Recoltarea se face esalonat, prin 2-3 treceri iar inflorescentele se pot pastra pentru o perioada scurta de timp in spatii reci, cu umiditate relativa ridicata. Cultura de primavara se recolteaza in peroada aprilie-iunie, iar cultura de toamna se recolteaza in luna noiembrie.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile