Coacaz, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

Coacaz-plantare- lucrarile-ingrijire
coacaz-model

Coacazul negru (Ribes nigrum) este o specie rustica precoce, cu un potential biologic ridicat, capabila sa dea productii de 5-8 tone/ha. Acesta creste spontan in zonele de munte din Europa (Alpi, Carpati), Asia si America de Nord. In primii 2-3 ani de la plantare, arbustul de coacaz produce o cantitate mica de fructe, insa, dupa aceasta perioada, arbustul atinge potentialul biologic de productie.

Coacazele reprezinta o importanta sursa de elemente nutritive, avand continut ridicat de: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare si vitamine ( A, D, C, B6, B12).

Particularitati de crestere si fructificare

Coacazul este un arbust cu o crestere erecta, ce formeaza 15-25 de tulpini, inalte de 1-1,5 m. In sol, dezvolta un sistem radicular puternic ramificat, pe adancimea de 15-50 cm. Dezvoltarea superficiala a sistemului radicular impune efectuarea lucrarilor de intretinere cu grija, pentru a nu vatama radacinile. Tulpinile cresc viguros in primii ani, apoi intensitatea de crestere se reduce. Ramurile tinere sunt fin pubescente, de culoare cenusie-roscata, prevazute cu glande mici, ce emana un miros intens, specific. Mugurii sunt lungi, de 5-8 mm, de forma ovala. Frunzele sunt lung petiolate, acoperite cu perisori, cu marginea serata (zimtata) iar florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Fructul este o baca de culoare neagra, ce poate atinge o marimea de 20 mm. Arbustul infloreste in aprilie-mai, iar fructele se matureaza in luna iulie. Polenizarea este realizata de insecte (entomofila).

Cerintele fata de clima si sol

Coacazul suporta bine semi-umbra, dar potentialul sau biologic se manifesta in conditii de lumina deplina. Cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 7,5 si 8,5. In timpul repausului vegetativ, rezista pana la temperaturi de -28℃, insa, temperaturile ridicate din timpul verii sunt nocive pentru coacaz. La 30 arbustul isi poate pierde frunzele, fructele se coc prematur, raman mici si cad. Arbustul este pretentios fata de apa si necesita minim 700 mm precipitatii/an. Solul preferat de coacaz trebuie sa fie fertil, profund, cu o textura argiloasa si sa dreneze bine apa.

Pregatirea terenului

pregatire-teren

Se aleg terenuri conform cerintelor pedo-climatice ale arbustului. Parcela aleasa trebuie sa fie amplasata la o distanta de minim 500 m fata de drumurile intens circulate si la 15- 20 km fata de poluantii industriali. Panta terenului nu trebuie sa depaseasca 10-15%.

Cele mai bune premergatoare pentru coacaz sunt plantele leguminoase anuale sau perene (mazare, fasole, trifoi, lucerna), precum si unele plante tehnice (rapita, mustar, Tagetes sp.). Terenul se va pregati cu minim 60 zile inainte de plantare, iar daca acesta este puternic infestat cu buruieni, se pot aplica erbcide totale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

plantare-coacaz

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si prima decada a lunii noiembrie. Pentru a realiza o plantare de precizie, se poate realiza pichetarea terenului, operatiune ce consta in marcarea locului fiecarui arbust. Se recomada urmatoarea schema de plantare: 3 m distanta intre randuri si 1 m distanta intre plante, pe rand. Gropile se realizeaza in ziua plantarii sau cu cateva zile inainte, avand dimensiunea de 40 x 40 x 30 cm. Gropile se sapa langa pichet, fara a-l disloca. Materialul de plantat se va procura numai din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate.

Plantarea propriu-zisa

La baza gropii se introduce un amestec format din gunoi de grajd bine fermentat si pamant rezultat din saparea gropii. Materialul saditor se planteaza astfel incat 5-6 cm din tulpina sa fie acoperiti de pamant. Dupa plantare, pamantul se taseaza in jurul arbustului. La final, butasii se uda temeinic, iar in jurul lor se va forma un musuroi de 8-10 cm inaltime. Dupa plantare sau in primavara, arbustii se scurteaza la 10-12 cm, astfel incat, deasupra musuroiului sa ramana 2-3 muguri.

Lucrarile de intretinere la cultura de coacaz

taieri

In primii ani de la plantare se realizeaza taierile de formare. Acestea trebuie sa creeze o tufa ce poate sa rodeasca inca din anul al treilea. Coacazul emite in fiecarea an lastari din zona coletului, iar cele mai mari cantitati de fructele se obtin pe ramurile de anul 2 si 3. In anul al doilea de la plantare, se aleg 4-6 tulpini, ce se scurteaza la 40 cm, restul eliminandu-se de la punctul de insertie. Cresterile slabe si ramurile afectate de ger sau de boli se elimina. In anul al treilea, pe langa cele 6 tulpini, se mai aleg 4-6 lastari, care se vor lasa sa creasca. Ramificatiile crescute pe primele 6 tulpini se scurteaza la 15-20 cm.

In anul patru, se aleg 18-20 de tulpini santoase (de diferite varste), iar cele in plus se elimina de la nivelul solului. Cresterile vegetative mici si debile se elimina prin taieri efectuate deasupra unui mugure orientat spre exterior. Astfel, tulpina ce se va dezvolta din mugure va inlocui pe cea eliminata. Taierile din anii urmatori trebuie sa aeriseaca si sa reintinereasca tufa. Se elimina ramurile bolnave sau uscate si cele care au varsta de 4 ani. Se aleg 18-20 ramuri sanatoase, cu varsta cuprinsa intre unu si trei ani si se scurteaza cu 1/3 din lungimea initiala.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In primii ani de la plantare, intervalul dintre randuri se mentine curat prin mulcire si prin prasile repetate. Lucrarile de intretinere se realizeaza cu grija pentru a nu vatama sistemul radicular al arbustilor. Incepand cu anul al treilea, terenul se poate erbicida cu erbicide omologate. Intervalul dintre randuri se poate cultiva cu trifoi alb (Trifolium repens). Aceasta specie nu intra in concurenta cu arbustul pentru apa si hrana.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Palisarea

Pentru a usura realizarea lucrarilor de intretinere si recoltarea, se recomanda palisarea plantatiei de coacaz. Sistemele de palisare formate din spalieri si sarme se pot utiliza in plantatiile comerciale de coacaz. Pentru suprafete mici, plantele se pot palisa cu ajutorul unor tutori.

Irigarea

Irigarea este obligatorie in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa, de minim 700 mm/an. In mod normal, 4-5 udari cu norme de 400-500 metri cubi/ha sunt suficiente. Irigatiile se aplica prin aspersiune, pe brazde sau prin picurare.

Fertilizarea

Pentru a atinge potentialul de productie, plantatia are nevoie de fertilizare suplimentara.

Epoca optima de aplicare a ingrasamintelor este in perioada noiembrie-februarie, iar acestea se incorporeaza in sol printr-o prasila de 10-15 cm adancime.

De asemenea, aplicarea saptamanala a ingrasamintelor hidrosolubile prin sistemul de irigare prin picurare reprezinta o metoda eficienta de fertilizare, pentru ca plantele sa beneficieze constant de elementele necesare. In functie de fenofaza, se administreaza radicular ingrasaminte cu macro si microelemente, in cantitatile necesare.

Suplimentarea fertilizarii radiculare se poate efectua prin aplicarea de ingrasaminte foliarein functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu stimulatori. Radicular, se pot aplica ingrasaminte speciale pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.

Combaterea bolilor si a daunatorilor

tratamente-coacaz

Starea fito-sanitara a plantatiei este foarte importanta, coacazul fiind atacat de o serie de boli si daunatori. Igiena culturala este una din masurile de prevenire a bolilor si daunatorilor. Aceasta consta in taierea, strangerea si arderea tulpinilor si lastarilor uscati sau afectati de boli si daunatori, iar frunzele din plantatie se incorporeaza in sol printr-o prasila superficiala. Lucrarile de igiena culturala se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (iarna).

Recoltarea

recoltare-coacaz

Coacazele se recolteaza cand fructele din varful ciorchinilor sunt colorate in verde-roscat (faza de parga). Fructele se matureaza in mod esalonat, de la baza ciorchinelui, spre varf. Recoltarea se realizeaza pe timp racoros si uscat si fructele se depoziteaza imediat in ambalaje. Se recomanda utilizarea ambalajelor mici, pentru ca fructele sa nu fie vatamate (max 5 kg). Coacazele culese la momentul optim se pot depozita in incaperi racoroase timp de 10 zile. In depozite cu atmosfera controlata, fructele se pot pastra timp de 35 de zile.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile