coacaz negru wallpaper

Coacazul negru (Ribes nigrum) este o specie rustica precoce, cu un potential biologic ridicat, capabila sa dea productii de 5-8 tone/ha. Aceasta creste spontan in zonele de munte din Europa (Alpi, Carpati), Asia si America de Nord. In primii 2-3 ani de la plantare, coacazul va produce o cantitate mica de fructe. Dupa aceasta perioada, arbustul atinge potentialul biologic de productie. Coacazele reprezinta o importanta sursa de elemente nutritive. Acestea contin: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare si vitamine ( A, D, C, B6, B-12).

1. Particularitati de crestere si fructificare:

coacazCoacazul este un arbust cu o crestere erecta, cu 15-25 de tulpini de varste diferite, inalte de 1-1.5 m. In sol dezvolta un sistem radicular puternic ramificat pe adancimea de 15-50 cm. Dezvoltarea superficiala a sistemului radicular impune efectuarea lucrarilor de intretinere cu grija, pentru a nu vatama radacinile. Tulpinile cresc viguros in primii ani, apoi intensitatea de crestere se reduce. Ramurile tinere sunt fin pubescente, de culoare cenusie-roscata. Acestea sunt prevazute cu glande mici, care emana un miros intens, specific. Mugurii sunt lungi de 5-8 mm, de forma ovala. Frunzele sunt lung petiolate, acoperite cu perisori, cu marginea serata (zimtata). Florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Fructul este o baca de culoare neagra, care poate atinge o marimea de 20 mm. Arbustul infloreste in aprilie-mai, iar fructele se matureaza in luna iulie. Polenizarea este realizata de insecte (entomofila).

2. Cerintele fata de clima si sol:

Coacazul suporta bine semi-umbra, dar potentialul sau biologic se manifesta in conditii de lumina deplina (fara ceata, fum, praf, nebulozitate, etc). Cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 7.5-8.5 grade Celsius. In timpul repausului vegetativ rezista pana la temperaturi de -28 grade Celsius. Temperaturile ridicate sunt nocive pentru coacaz. La 30 grade Celsius arbustul isi pierde frunzele, fructele se coc prematur, raman mici si cad. Arbustul este pretentios fata de apa. Acesta necesita minim 700 mm precipitatii/an. Solul preferat de coacaz trebuie sa fie fertil, adanc, cu o textura argiloasa si bine drenat.

3. Pregatirea terenului:

pregatire-teren-coacazSe aleg terenuri conform cerintelor pedo-climatice ale arbustului. Parcela aleasa trebuie sa fie amplasata la o distanta de minim 500 m fata de drumurile intens circulate si la 15- 20 km fata de poluantii industriali. Panta terenului nu trebuie sa depaseaca 10-15 %. Cele mai bune premergatoare pentru coacaz sunt leguminoasele anuale sau perene (mazare, fasole, trifoi, lucerna) . Terenul se va pregati cu minim 60 zile inainte de plantare. Daca acesta este puternic infestat cu buruieni se pot aplica urmatoarele erbcide: Roundup Classic, Roundup Energy. La aproximativ o saptamana dupa aplicarea erbicidelor se aplica fertilizarea de baza cu 50-60 t/ ha gunoi de grajd sau 500-600 kg/ha de ingrasamant complex NPK. Dupa fertilizare, terenul se lucreaza la adancimea de 30-40 cm, iar apoi se marunteste si se niveleaza. Pentru aceasta operatiune puteti utiliza cazmaua, sapa, motocultorul sau agregatul format din plug si tractor. In cazul coacazului, terenul trebuie dezinfectat inainte de plantare. Puteti utilizare produsul Basamid sau puteti cultiva terenul (cu un an inainte de plantare) cu rapita, mustar sau craite (Tagetes spp).

4. Plantarea:

Datorita conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre finele lunii octombrie-prima decada a lunii noiembrie. Pentru a realiza o plantare de precizie se poate realiza pichetarea terenului. Operatiunea consta in fixarea pe teren, prin picheti (tarusi), a locului fiecarui arbust. Se recomada urmatoarea schema de plantare: trei metri distanta intre randuri si un metru distanta intre plante pe rand. Gropile se realizeaza in aceeasi zi cu plantarea sau cu cateva zile inainte. Aceastea trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 40 x 40 x 30 cm. Gropile se sapa langa pichet, fara a-l disloca. Materialul de plantat se va procura numai din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate.

Plantarea propriu-zisa: La baza gropii se introduce un amestec format din gunoi de grajd plantare-coacazbine fermentat si pamant rezultat din saparea gropii. Butasii se planteaza astfel incat in groapa de plantare sa intre sitemul radicualar si 5-6 cm din tulpina. Solul se taseaza bine in jurul arbustului. La final butasii se uda bine, iar in jurul lor se va forma un musuroi de 8-10 cm inaltime. Dupa plantare sau in primavara, butasii se scurteaza la 10-12 cm, astfel incat deasupra musuroiului sa ramana 2-3 muguri. Solul din jurul arbustilor se poate acoperi cu un strat de gunoi paios. Stratul de mulci mentine o umiditate constanta in jurul radacinilor, regleaza regimul de temperatura din sol, inlesneste activitatea microbiologica si reduce numarul lucrarilor de ingrijire.

5. Lucrarile de intretinere:

taieri-la-coacazIn primii ani de la plantare se realizeaza taierile de formare. Aceasta trebuie sa creeze o tufa capabila sa rodeasca inca din anul al treilea. Coacazul emite in fiecarea an lastari din zona coletului, iar cele mai mari cantitati de fructele se obtin pe ramurile de anul 2 si 3. In anul al doilea de la plantare toate tulpinile se scurteaza la 3-4 muguri. Cresterile slabe si ramurile afectate de ger sau de boli se elimina. In primavara anului al treilea, pe ramurile scurtate se vor gasi 12-15 ramuri noi, dezvoltate din lastarii ramasi. Acestea se scurteaza cu 20 % din lungimea initiala. De exemplu: daca o ramura nou aparuta are 50 cm, dupa realizarea taierilor trebuie sa aiba 40 cm. La fel se procedeaza cu ramurile ce se dezvolta de la baza tulpinii. Astfel, pana in toamna tufa se va dezvolta natural.

In anul patru, se aleg 18-20 de tulpini santoase (de diferite varste), iar cele in plus se elimina de la nivelul solului. Cresterile vegetative mici si debile se elimina prin taieri efectuate deasupra unui mugure orientat spre exterior. Astfel ramura ce se va dezvolta din mugure, o va inlocui pe cea eliminata. Taierile din anii urmatori trebuie sa aeriseaca si sa reintinereasca tufa. Se elimina ramurile bolnave sau uscate si cele care au varsta de 4 ani. Se aleg 18-20 ramuri sanatoase, cu varsta cuprinsa intre unu si trei ani. Acestea se scurteaza cu 1/3 din lungimea initiala.mulcire-coacaz

In primi ani de la plantare intervalul dintre randuri se mentine curat prin mulcire si prin prasile repetate. Lucrarile de intretinere se realizeaza cu grija pentru a nu vatama sistemul radicular al arbustilor. Incepand cu anul al treilea terenul se poate erbicida. Se pot utiliza erbicidele urmatoare: Pantera, Leopard, Fusilade, Centurion. Intervalul dintre randuri se poate cultiva cu trifoi alb (Trifolium repens). Aceasta specie nu intra in concurenta cu arbustul pentru apa si hrana.

Irigarea este obligatorie in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa (minim 700 mm/an). In mod normal 4-5 udari cu norme de 400-500 metri cubi/ha sunt suficiente. Irigatiile se aplica prin aspersiune, pe brazde sau prin picurare.

Pentru a atinge potentialul de productie, plantatia are nevoie de fertilizare suplimentara. O data la doi ani se aplica 30-40 t/ha gunoi de grajd bine descompus 30-40 grame/planta de ingrasamant complex de tip NPK. Epoca optima de aplicare a ingrasamintelor este cuprinsa in perioada noiembrie-februarie. Ingrasaminele se incorporeaza in sol printr-o prasila executata la 10-15 cm adancime. Se pot aplica si fertilizari foliare cu unul din produsele: Terra-Sorb, Amalgerol sau Cropmax.

tratamente-coacazStarea fito-sanitara a plantatiei este foarte importanta. Coacazul este atacat de o serie de boli si daunatori. Pentru mai multe informatii despre bolile si daunatorii ce ataca coacazul, precum si informatii desprea metodele de combatere click aici si aici. Igiena culturala este una din masurile care previne aparitia si dezvoltarea bolilor si daunatorilor. Aceasta consta in taierea, strangerea si arderea ramurilor si lastarilor uscati, iar frunzele din plantatie se incorporeaza in sol printr-o prasila superficiala. Lucrarile de igiena culturala se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (iarna). Prin aceste lucrari se distrug bolile si daunatorii ce ierneaza pe resturile vegetale de pe suprafata solului si pe ramurile bolnave ale arbustilor.

 

Pentru a usura realizarea lucrarilor de intretinere si recoltarea, se recomanda palisarea plantatiei de coacaz. Cel mai bun sistem este format din spalieri si sarme. Spalierii se amplaseaza pe rand la 8 metri distanta intre ei si 60 cm adancime. Pe spalieri se prind sarme care vor sustine arbustii. In sistem gospodaresc se poate folosi aracirea. Acest procedeu se realizeaza prin introducerea unui tutore in apropierea arbustilor, de care se vor lega plantele de zmeur.

6. Recoltarea:

recoltare-coacazCoacazele se recolteaza cand fructele din varful ciorchinilor sunt colorate in verde-roscat (faza de parga). Fructele se matureaza in mod esalonat, de la baza ciorchinelui, spre varf. Recoltarea se realizeaza pe timp racoros si uscat si se depoziteaza imediat in ambalaje cat mai mici (max 5 kg). Coacazele culese la momentul optim, se pot depozita in incaperi racoroase timp de 10 zile. In depozite cu atmosfera controlata, fructele se pot pastra timp de 35 de zile.

Adauga un comentariu

*