Satureja.hortensis.6

Importanta culturii: Cimbrul este utilizat atat ca planta condimentata cat si ca planta aromatica si medicinala.

Datorita gustului si aromei placute pe care le imprima mancarurilor, frunzele si lastarii tineri de cimbru se utilizeaza (in stare proaspata sau uscata) la pregatirea supelor, salatelor, a mancarurilor din carne, peste, ciuperci, a omletelor, marinatelor, a sosurilor de tomate, a conservelor de carne si legumelor sau a muraturilor. Fructele se utilizeaza si ele pentru aromatizarea diferitelor mancaruri in timpul iernii.

Deoarece cimbrul are actiune bactericida, spasmolitica, diuretica, astringenta, cicatrizanta, sudorifica este mult mai utilizat ca planta medicinala. Se recomanda sa fie folosit in cazul dereglarii aparatului digestiv. Se adauga la unele preparate din legume indigeste (castraveti, fasole, mazare, bob), in scopul cresterii digestibilitatii acestora. Infuzia de cimbru se foloseste contra guturaiului si tusei, cat si ca remediu in bolile de inima, ameteli, cefalee, etc.

   Origine si raspandire: Este originar din sudul Europei, fiind cunoscut din antichitate. In stare spontana creste in Europa si America de Nord. La noi in tara se cultiva in toate judelete insa pe suprafete mici.

   Particularitati botanice si biologice: Cimbrul este o planta erbacee anuala.

   Radacina este pivotanta, bine dezvoltata, cu numeroase ramificatii, masa principala a radacinilor gasindu-se in stratul fertil de la suprafata solului.

   Tulpina este bogat ramificata, formand o tufa de 40-60 cm inaltime, cu ramurile erecte, fin si scurt alipit paroase.

   Frunzele sunt sesile sau foarte scurt petiolate, opuse si decusate, cu limbul linear lanceolat sau linear, de circa 1-3 cm lungime si 2-4 mm latime, glabre, rareori scurt paroase, cu putini peri glandulari, cu marginile intregi.

   Florile sunt mici, hermafrodite, de culoare liliachie, roz sau alba, cu pete purpurii pe partea inferioara a petalelor, foarte aromate.

   Fructele sunt mici, de culoare bruna sau cenusie-verzuie, ovoidale, trimuchiate, netede si lucioase. Au facultate germinativa de circa 70%, care se pastreaza 2-3 ani. In conditii prielnice, rasarirea are loc in 8-14 zile de la semanat.

   Exigente ecologice: Este o planta mai putin pretentioasa fata de factorii de mediu. Este iubitoare de caldura, dar are cerinte moderate fata de umiditatea din sol si atmosfera, manifesta sensibilitate fata de lumina. Cimbrul reuseste bine pe toate tipurile de sol, cu conditia sa fie cat mai curate de buruieni. Cultivat pe soluri bogate si expuse la soare asigura productii ridicate, cu continut ridicat in uleiuri eterice. Nu sunt indicate solurile grele si reci.

Satureja hortensis 1          Satureja_hortensis          satureja_hortensis_04          summer-savory-1

   Tehnologia de cultura:

Cimbrul se poate cultiva prin semanat direct in camp sau prin producerea in prealabil a rasadurilor. Se cultiva de obicei asociat cu alte culturi sau mai rar in cultura pura.

Cand se cultiva in cultura pura se aleg terenuri usoare (nisipo-lutoase sau luto-nisipoase), plane sau usor inclinate, cu expozitie sudica si posibilitati de irigare, lipsit de buruieni, cu pH 6-7.5.

Toamna terenul se discuieste pentru desfiintarea culturii anterioare si afanarea solului in vederea nivelarii, se niveleaza, se fertilizeaza cu gunoi de grajd 40 t/ha sau cu fosfor (din superfosfat) 50-70 kg/ha, care se incorporeaza printr-o aratura la 28-30 cm adancime. Primavara, se fertilizeaza cu 50-80 kg/ha, se executa mobilizarea solului cu combinatorul la 8-10 cm adamcime.

   Semanatul direct in camp se face la inceputul lunii aprilie (cand in sol se inregistreaza temperatura de 5-6ºC), la adancimea de 1.5-2 cm. In cazul producerii rasadului se seamana in rasadnite reci sau solarii neincalzite la sfarsitul lunii martie, folosind 3-5 g samanta la m². Lucrarile de ingrijire aplicate rasadurilor sunt cele obisnuite. Rasadul nu se repica.

   Plantarea rasadului in camp se face in luna mai, la distanta intre randuri de 15-20 cm, iar intre plante pe rand se lasa 18-19 cm.

   Lucrarile de ingrijire: Cultura se intretine curata de buruieni prin prasile mecanice pe intervalele dintre randuri si doua prasile manuale pe rand. Foarte daunatoare poate fi aparitia cucutei, de aceea se recomanda folosirea semintelor certificate, pure si distrugerea vetrelor prin cosire si ardere. La culturile obtinute prin semanat direct in camp, cand plantele au 4-5 perechi de frunze, se face raritul lasandu-se intre acestea circa 18-19 cm.

Pentru mentinerea in sol a umiditatii de 70%, in timpul perioadei de vegetatie, de obicei, se aplica doua udari cu cate 200-250 m³ apa la ha. La nevoie se fac tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

   Recoltarea cimbrului incepe odata cu declansarea infloritului, cand se detaseaza varfurile lastarilor sau frunzele verzi. Pentru consum in timpul iernii se recolteaza plantele inflorite, prin taieri de la baza (cosire) sau prin smulgere, se fac legaturi si se usuca in incaperi bine aerisite sau in uscatorii la 35ºC.

Adauga un comentariu

*