Cimbrisor – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

cimbrisor-thymus-vulgaris-ingrijire-cultivare

Cimbrisor (Thymus vulgaris) – este o planta originara din sudul Europei, de unde s-a extins pe intreg globul. Se gaseste si astazi in flora spontana din tarile mediteraneene si chiar in Siberia, fiind frecventa in regiunile de dealuri. In cultura, cimbrisorul este cunoscut din antichitate, la inceput era folosit ca planta medicinala. In prezent se cultiva frecvent in gradinile de legume in foarte multe tari ca planta aromatica si medicinala.

Frunzele si partea inferioara a lastarilor tineri se folosesc la aromatizarea si condimentarea diferitelor mancaruri. Intreaga planta contine ulei eteric, care in partea aeriana a plantei ajunge pana la 2.5%, iar in seminte pana la 6%.

Cimbrisor – Particularitati botanice

Cimbrisorul este o planta perena, care se prezinta sub forma de subarbust. In primul an de vegetatie radacina este pivotanta, lunga de 20 cm, lemnoasa, ramificata, cu masa principala dezvoltata in stratul fertil de la suprafata solului. Tulpina este bogat ramificata, cu ramuri tertamuchiate, pubescente, lignificate la partea inferioara. Frunzele sunt foarte scurt petiolate, opuse si decusate, cu limbul alungit romboidal, lanceolat sau ovat. Florile sunt mici, hermafrodite, de culoare roz sau alba.

Exigente ecologice

Este o planta rustica, cu pretentii reduse fata de sol si conditiile de mediu. Fata de caldura pretentiile cimbrisorului sunt diferite, in functie de forma cultivata. Cimbrisorul de vara este sensibil la frig si in cultura este tratat ca planta anuala. Cimbrisorul de iarna, fiind mai rezistent la frig, se comporta ca planta perena si poate ramane in cultura 5-6 ani. Este o planta iubitoare de lumina. Plantele tinere nu suporta umbrirea, preferand terenurile insorite, cu expozitie sudica.

Cerintele fata de umiditate sunt relativ reduse, suporta bine perioadele de seceta. Se poate cultiva pe soluri usoare si mijlocii, bogate in humus, permeabile, cu apa freatica la adancimi mai mari.

Tehnologia de cultivare

Infiintarea culturii se face prin semanat direct in camp, prin plantarea rasadurilor sau prin despartirea tufelor batrane din culturile slab productive. Semanatul direct in camp sau despartirea tufelor se face toamna tarziu. Nu se recomanda semanatul primavara, deoarece samanta este foarte mica, stratul superficial al solului se usuca repede si plantele nu rasar intotdeauna, fiind necesara reinsamantarea.

In cazul producerii rasadurilor, se seamana in luna martie sau iulie, la distanta de 12-15 cm intre randuri. Plantarea in camp a rasadurilor se face in iulie. Se planteaza manual sau mecanizat, trei randuri pe strat inaltat, la 18-19 cm intre plante pe rand.

In gradina de legume, cimbrisorul se cultiva in parcela rezervata plantelor perene sau ca planta de bordura.

Cimbrisor – Lucrari de ingrijire

Deoarece plantele cresc foarte incet, mai ales in cazul culturilor obtinute prin semanat direct in camp, ingrijirea culturii in primul an este deosebit de importanta. Primavara devreme se lucreaza pe intervalele dintre randuri, pentru ca solul sa nu se usuce. In primul an de vegetatie, la culturile infiintate prin semanat direct in camp, se face raritul plantelor, cand acestea au 4-5 perechi de frunze, la circa 18-19 cm distanta de rand.

In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare

Recoltarea consta in taierea ramurilor tinere, la inaltimea de 10-15 cm de la sol, fara a se taia partea lemnoasa. Lucrarea se face pe timp insorit, dupa ce s-a ridicat roua. Se poate recolta chiar si in primul an, fara insa a se intarzia aceasta operatie, astfel incat plantele sa fie fortificate la intrarea in iarna.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile