Lumina reprezinta factorul cel mai insemnat pentru viata plantelor verzi. Lumina sta la baza celui mai complex proces al vietii, fotosinteza. In conditiile unei lumini intense, plantele cresc si fructifica mai bine.
La intuneric plantele se alungesc foarte mult, clorofila (substanta care da culoarea verde plantelor) dispare si se produce fenomenul de etiolare.
In practica legumicola acest fenomen prezinta deosebita importanta in procesul de inalbire a unor legume, cum sunt ceapa, sparanghelul, andivele, telina pentru petiol, prazul si altele. De cele mai multe ori acest fenomen produce pagube importante, in special in producerea de rasaduri. Plantele etiolate sunt mai firave, sensibile la boli si influentate negativ de cele mai mici schimbari ale factorilor de mediu.
Legumele au cerinte diferite fata de intensitatea luminii astfel: tomatele, ardeii, vinetele, castravetii, pepenii se caracterizeaza prin cerinte ridicate. Acestea se cultiva in zonele cele mai favorabile sau fortat in spatii protejate pe baza unor tehnologii speciale.
Cerinte mai reduse fata de intensitatea luminii o au legume ca morcovul, patrunjelul, ridichile de luna, mazarea, salata, spanacul, mararul etc. care pot fi cultivate cu succes primavara devreme sau iarna, in partea de nord a tarii si la altitudini mai mari. De asemenea, cerintele fata de intensitatea luminii variaza la aceeasi planta in diferite faze de viata, fiind mai mari in faza de rasad (planta tanara), precum si in perioadele de inflorire si legare a fructelor cand plantele trebuie sa sintetizeze o cantitate mare de substante hranitoare.
In cazul in care lumina nu este suficienta are loc fenomenul de cadere a florilor si plantele nu leaga fructele.
Daca vremea este innorata o perioada mai indelungata de timp, dupa care survine o perioada cu lumina mai intensa, se recomanda, mai ales la culturile din spatiile protejate, protectia plantelor impotriva soarelui puternic prin umbrirea serelor sau rasadnitelor cu rogoini sau jaluzele.
Se cunosc insa si plante legumicole care nu au nevoie de lumina. Astfel ciupercile cresc la intuneric, deoarece nu-si prepara singure hrana, aceasta fiind luata din substratul nutritiv pe care se cultiva.
La conopida, capatanile false trebuie ferite de lumina, intrucat la soare ele se pateaza si pierd din calitate.
Legumele prezinta cerintele diferite si fata de durata luminii (lungimea perioadei de lumina) fiind din acest punct de vedere:
- legume de zi lunga, necesita zilnic 16-18 ore de lumina. Plantele din aceasta grupa au nevoie de zile lungi pentru a creste si fructifica normal. Cultivate insa in conditii de zi scurta, perioada de vegetatie se prelungeste, cresc numai vegetativ (frunze, tulpini), iar fructificarea are loc cu intarziere sau deloc (salata, spanacul, mararul, morcovul, ridichii de luna etc). Speciile legumicole de zi lunga s-au format in regiuni mai nordice, temperate sau mediteraneene, unde vara zilele sunt lungi, iar noptile foarte scurte.
- legume de zi scurta, provenite din zone apropiate Ecuador, unde zilele sunt aproape egale cu noptile, adica aproape 12 ore. Aceste plante necesita pentru fructificare 12-14 ore de lumina (tomate, ardei, vinete, castraveti, pepeni, fasole, etc.).
In prezent, aproape la toate speciile legumicole au fost create prin selectie de soiuri mai putin sensibile (neutre) la fotoperioada, fapt ce a permis extinderea arealului de cultura a diferitelor specii legumicole.