Cartof mov, informatii despre tehnologia de cultura

cartofi-mov-cultivare

Cartoful mov (Solanum tuberosum var. Vitelotte) este o cultura exotica, ce incepe sa-si croiasca un drum in agricultura autohtona. Alaturi de cartoful dulce, cultura de cartof mov este una de nisa, ce poate aduce fermierilor venituri importante.

Particularitati botanice
vitelotte

In zona de origine, cartoful este o planta perena, ce dezvolta o radacina fibroasa, ramificata si cu o putere mare de absorbtie. Pe langa partea aeriana, cartoful formeaza si tulpini subterane (stoloni si tuberculi). Stolonii sunt ramificatii ingrosate ale tulpinii subterane iar tuberculii sunt organe ale plantei in care se acumuleaza mari cantitati de substante de rezerva. Frunzele sunt compuse, imparipenat-sectate, cu foliole de marimi diferite, dispuse altern. Florile sunt grupate in cime iar corola are culori variate (alba, violacee, albastra, roza-violacee, galbuie). Fructul este o baca sferica si nu este comestibila.

Cerintele fata de clima si sol

Radacinile incep sa creasca la temperatura de 6-7℃, iar nivelul optim pentru cresterea plantelor si formarea tuberculilor este de 22-27℃, in functie de faza de dezvoltare. Temperaturile de peste 40℃ influenteaza negativ productia. Insuficienta luminii afecteaza cresterea tuturor partilor plantei, influentand negativ productia de tuberculi. Umiditatea in sol trebuie mentinuta la nivelul de 70-80% din capacitatea de camp pentru apa. Umiditatea insuficienta provoaca stagnari in cresterea tuberculilor, iar excesul poate duce la aparitia bolilor. Prefera solurile usoare, cu pH cuprins intre 5 si 6.

Tehnologia de cultura a cartofului mov

Rotatia culturilor

Cartoful nu se cultiva dupa alte solanacee. Se recomanda rotatia de patru ani, dar se poate folosi si rotatia de trei ani sau doi ani, daca nu s-a semnalat atac de nematozi. Cele mai bune premergatoare pentru cartof sunt: gramineele, cereale paioase, trifoiul, lucerna, leguminoase anuale, porumb, varzoase, in, floarea-soarelui, radacinoase sau plante bulboase. Nu este recomandata ca planata premergatoare sfecla de zahar. In cazul cartofului, nu se recomanda monocultura.

cultura-cartof-mov-pregatirea-terenului
Pregatirea terenului pentru cultura de cartof mov

Dupa eliberarea terenului, se realizeaza o lucrare cu grapa cu discuri pentru distrugerea buruienilor si resturilor vegetale. Aratura se efectueaza imediat, la adancimea de 28-30 cm. In cazul solurilor compactate sau grele, se poate executa scarificarea terenului, deoarece tasarea solului reduce considerabil productia de cartof. Dupa lucrarea de arat sau scarificat se realizeaza nivelarea terenului, operatiune ce influenteaza pozitiv calitatea lucrarilor urmatoare (plantat, bilonat, erbicidat etc).

Pregatirea terenului pentru plantat se realizeaza la adancimea de 14-18 cm, cu ajutorul combinatorului, urmata de bilonarea in rigole sau brazde inalte. Bilonarea favorizeaza incalzirea mai rapida a solului, reduce tasarea acestuia si usureaza accesul in cultura, fiind astfel redusa vatamarea plantelor in timpul lucrarilor de ingrijire. Aceasta lucrare se realizeaza in mai multe etape. Odata cu plantarea se construieste un bilon de 10-12 cm inaltime iar dupa inradacinare, bilonul se inalta pana la 30 cm inaltime. Urmatoarele lucrari se realizeaza cu scopul de a reface biloanele deteriorate in urma lucrarilor de intretinere aleculturii. Bilonarea este obligatorie in cazul culturilor irigate.

Materialul de plantat si plantarea

Se recomanda folosirea de material sanatos, fara boli si daunatori. De asemenea, se pot utiliza soiuri rezistente la agenti patogeni. Tuberculii se pot trata cu produse specifice inainte de plantare iar pentru realizarea de productii mari si pentru reducerea perioadei de vegetatie, se poate realiza incoltirea fortata a tuberculilor. Temperatura minima de plantare la cartof este de 7℃. Calendaristic, epoca de plantare incepe de la sfarsitul lunii martie.

Combaterea buruienilor

Se poate face mecanic sau chimic. Chimic, se vor aplica erbicide omologate, conform specificatiilor de pe eticheta, in functie de produsul ales. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Boli si daunatori

Dintre principalele boli ce pot aparea la cultura de cartof mov amintim: mana, putregaiul, alternarioza, iar dintre daunatori: gandacul din Colorado, afide, viermele sarma.

cartof-mov-irigarea culturii
Irigarea in cultura de cartof mov

Umiditatea solului trebuie mentinuta la valoarea de 70-80% pe toata perioada de vegetatie, administrandu-se 3-12 udari, in functie de conditiile pedo-climatice. Norma de udare este de 300-500 metri cubi/ha. La cartof se poate folosi irigarea prin picurare, fiind metoda cea mai economica, usor de utilizat, ce nu afecteaza plantele si care lasa terenul accesibil. Cea mai mare nevoie de apa se realizeaza de la tuberizare pana la maturitate.

Fertilizarea

Pentru productii ridicate, cartoful consuma cantitati mari de elemente nutritive. Azotul este important pentru productia de cartof mov, contribuind la sporirea masei foliare si formarea unui sistem radicular dezvoltat. Fosforul determina rezistenta tuberculilor la vatamari mecanice si la pastrare, iar potasiul determina marirea continutului de amidon si rezistenta la pastrare. Gunoiul de grajd se poate aplica in doze de 20-30 t/ha dar rezultate bune se obtin prin fertilizarea organo-minerala. Inainte de semanat se poate realiza o fertilizare cu ingrasamant complex NPK, dozele stabilindu-se in functie de o analiza in prealabil a solului. In vegetatie, se pot aplica fertilizari foliare cu ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea

Cartoful mov se recolteaza cand tuberculii au ajuns la marimea dorita sau cand tulpinile s-au uscat. Recoltarea se realizeaza cu multa atentie, pentru a nu deteriora tuberculii cand sunt extrasi din sol. Acestia se curata de pamant si se lasa la soare pentru a se zvanta. Se pot depozita in spatii racoroase si ferite de lumina.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile