Cartof, informatii despre tehnologia de cultura

cartof-infiintare-tehnologie-cultura-recoltare

Cartoful (Solanum tuberosum) reprezinta un aliment de baza in alimentatia multor popoare, utilizat in prepararea mancarurilor, in industria alcoolului, in furajarea animalelor sau pentru fabricarea altor produse derivate. Odata introdus in Romania, acesta inceput sa fie din ce in ce mai apreciat, cultura de cartof fiind preponderenta in zona subcarpatica.

planta-cartof

Cartoful este o planta anuala, cu radacina fibroasa, ramificata, cu putere mare de absorbtie si cu tulpini subterane (stoloni si tuberculi). Stolonii sunt ramificatii ale tulpinii subterane, ingrosati si suculenti iar tuberculii sunt organe ale plantei in care se acumuleaza mari cantitati de substante de rezerva. Frunzele sunt compuse, imparipenat-sectate, cu foliole de marimi diferite, dispuse altern. Florile sunt grupate in cime iar corola are culori variate (alba, violacee, albastra, roza-violacee, galbuie). Fructul este o baca sferica si nu este comestibila.

Cerintele fata de clima si sol

Radacinile incep sa creasca la temperatura de 6-7, iar nivelul optim pentru cresterea plantelor si formarea tuberculilor este de 15-18. Insuficienta luminii afecteaza cresterea tuturor partilor plantei, influentand negativ productia de tuberculi. Umiditatea in sol trebuie mentinuta la nivelul de 70-80% din capacitatea de camp pentru apa. Umiditatea insuficienta provoaca stagnarea cresterii tuberculilor.

Cartof – Tehnologia de cultura

Rotatia

Cartoful nu se cultiva dupa alte solanacee. Se recomanda rotatia de patru ani, dar se poate folosi si rotatia de trei ani sau doi ani, daca nu s-a semnalat atac de nematozi. Cele mai bune premergatoare pentru cartof sunt: gramineele, cereale paioase, trifoiul, lucerna, leguminoase anuale, porumb, varzoase, in, floarea-soarelui, radacinoase sau plante bulboase. Nu este recomandata ca planata premergatoare sfecla de zahar. In cazul cartofului, nu se recomanda monocultura.

Fertilizarea
fertilizare-foliara

Pentru productii ridicate, cartoful consuma cantitati mari de elemente nutritive. Azotul este important pentru productia de cartof, contribuind la sporirea masei foliare si formarea unui sistem radicular dezvoltat. Fosforul determina rezistenta tuberculilor la vatamari mecanice si la pastrare, iar potasiul determina marirea continutului de amidon si rezistenta la pastrare. Rezultate bune se obtin prin fertilizarea cu gunoi de grajd sau cu ingrasaminte organo-minerale. Inainte de semanat se poate realiza o fertilizare cu ingrasamant complex NPK, dozele stabilindu-se in functie de o analiza in prealabil a solului. In vegetatie, se pot aplica fertilizari foliare cu ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
lucrarile solului-cartof
Lucrarile solului

Dupa eliberarea terenului, se realizeaza o lucrare cu grapa cu discuri pentru distrugerea buruienilor si resturilor vegetale. Aratura se efectueaza imediat, la adancimea de 28-30 cm. In cazul solurilor compactate sau grele se poate executa scarificarea terenului, deoarece tasarea solului reduce considerabil productia de cartof. Dupa lucrarea de arat sau scarificat se realizeaza nivelarea terenului, operatiune ce influenteaza pozitiv calitatea lucrarilor urmatoare (plantat, bilonat, erbicidat etc).

Pregatirea terenului pentru plantat se realizeaza la adancimea de 14-18 cm, cu ajutorul combinatorului, urmata de bilonarea in rigole sau brazde inalte. Bilonarea favorizeaza incalzirea mai rapida a solului, reduce tasarea acestuia si usureaza accesul in cultura, fiind astfel redusa vatamarea plantelor in timpul lucrarilor de ingrijire. Aceasta lucrare se realizeaza in mai multe etape. Odata cu plantarea se construieste un bilon de 10-12 cm inaltime iar dupa inradacinare, bilonul se inalta pana la 30 cm inaltime. Urmatoarele lucrari se realizeaza cu scopul de a reface biloanele deteriorate in urma lucrarilor de intretinere ale culturii. Bilonarea este obligatorie in cazul culturilor irigate.

Materialul de plantat si plantarea
semanat-cartof

Se recomanda folosirea materialului de plantat sanatos, fara boli si daunatori. De asemenea, se pot utiliza soiuri rezistente la agenti patogeni. Pentru realizarea de productii mari si pentru reducerea perioadei de vegetatie, se poate realiza incoltirea fortata a tuberculilor. Temperatura minima de plantare la cartof este de 7℃. Calendaristic, epoca de plantare este 5-15 martie pentru cartoful timpuriu si 5-25 martie pentru restul soiurilor. Densitatea este cuprinsa intre 45-75 mii de cuiburi/ha iar cantitatea de tuberculi este de 1300-4100 kg/ha.

Degenerarea cartofului. S-a constatat ca, indiferent de conditiile climatice, tehnologia de cultivare sau de soiul folosit, productia scade de la un an la altul, daca se foloseste material de plantare din productia proprie. Coltii tuberculilor devin slabi iar plantele sunt firave, din acest motiv se recomanda utilizarea de material certificat.

Combaterea buruienilor

Aceasta lucrare se poate face mecanic sau chimic. Chimic, se vor aplica erbicide omologate, conform specificatiilor de pe eticheta, in functie de produsul ales.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Boli si daunatori

Dintre principalele boli ce pot aparea la cultura cartof amintim: mana, putregaiul, alternarioza, iar dintre daunatori: gandacul din Colorado, afide, viermele sarma.

Irigarea culturii de cartof

Umiditatea solului trebuie mentinuta la valoarea de 70-80% pe toata perioada de vegetatie, administrandu-se 3-12 udari, in functie de conditiile pedoclimatice. Norma de udare este de 300-500 metri cubi/ha. La cartof se poate folosi irigarea prin picurare, fiind metoda cea mai economica, usor de utilizat, ce nu afecteaza plantele si care lasa terenul accesibil. Cea mai mare nevoie de apa se realizeaza de la tuberizare pana la maturitate.

Recoltarea
recoltat-cartofi

Cartoful extratimpuriu se recolteaza cand tuberculii au depasit greutatea de 30 g. Recoltarea cartofului pentru industrializare se realizeaza la maturitate iar cei destinati pentru consumul de vara se recolteaza in functie de necesitati. Recoltarea se realizeaza cand temperatura este de 10-12, pentru a reduce vatamarea tuberculilor. Operatiunea se poate realiza mecanizat iar in acest caz, inainte de recoltare, se recomanda distrugerea chimica sau mecanica a tulpinilor. Combinele de recoltat cartofi sunt foarte variate din punct de vedere constructiv, acestea disloca pamantul cu tuberculii, separa pamantul si resturile vegetale si incarca tuberculii in buncar sau in remorca de transport.

Pastrarea tuberculilor

Pastrarea se poate realiza fara pierderi daca tuberculii au o stare fitosanitara buna, iar recoltarea s-a facut in conditii optime. In conditii ideale de pastrare, pierderile sunt cuprinse intre 5% si 8,2% pentru o perioada de 6 luni. Cele mai bune rezultate s-au obtinut in depozite cu atmosfera controlata. Factorii de mediu ce trebuie controlati 100% in depozit sunt urmatorii:

  • temperatura – pentru cartofii destinati consumului, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si 8, pentru cartofii destinati plantarii, temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 3;
  • umiditatea aerului – in perioada pastrarii propriu-zise, umiditatea trebuie sa aiba valoarea de 85-93%;
  • ventilatia: aerul trebuie sa aiba 11-13% oxigen si 3% bioxid de carbon.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile