Busuioc – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

busuioc-ocimum-basilicum-cultivare-ingrijire (1)

Busuioc (Ocimum basilicum) – este o planta erbacee, originar din India, Iran si alte tari din Asia, fiind deseori asociat cu bucataria italiana intrucat este o componenta de baza a mancarurilor cu specific mediteranean. Se cultiva in toate tarile ca planta condimentara si medicinala, facand parte din familia plantelor aromatice, familia Lamiaceae.

Utilizare busuioc

Busuiocul se cultiva atat ca planta condimentara, cat si ca planta aromatica si medicinala.

Frunzele de busuioc si lastarii tineri se folosesc la aromatizarea mancarurilor din carne si peste, a sosurilor, salatelor, conservelor de legume etc. De asemenea, busuiocul se foloseste la aromatizarea bauturilor, in cosmetica si parfumerie. Frunzele contin uleiuri eterice, caroten, vitamina C, fitoncide, saruri minerale etc.

Busuioc – Particularitati botanice

Busuiocul este o planta anuala, cu radacina pivotanta, bogat ramificata, masa principala a radacinilor gasindu-se in stratul fertil de la suprafata solului. Planta este de culoare verde-deschis, cu tulpina erecta, inalta de 30-70 cm, ramificata de la baza. Frunzele sunt simple, petiolate, asezate opus si decusat, cu limbul oval sau oval-lanceolat, cu suprafata neteda sau gofrata si marginea intreaga sau slab dintata. Pe partea inferioara, frunzele au numeroase glande secretoare de uleiuri eterice. Florile sunt mici, zigomorfe, hermafrodite, de culoare alba sau roz. 

Exigente ecologice

Aceasta specie este pretentioasa fata de temperatura si lumina, avand nevoie de temperaturi de 20-25℃ si locuri bine iluminate pentru o buna crestere si dezvoltare. Prefera solurile cu textura usoara, bogate in humus, cu pH neutru, care dreneaza bine apa.

Tehnologia de cultivare

Infiintarea culturii se poate face prin semanat direct sau plantare de rasad. La pregatirea terenului, se administreaza ingrasaminte organice sau chimice si se incorporeaza in sol. 

In cazul producerii rasadurilor, lucrarea de semanat se efectueaza spre sfarsitul lunii martie, in rasadnite calde sau solarii incalzite. Plantarea se realizeaza incepand cu luna mai, cand riscul aparitiei brumelor tarzii este redus. Rasadurile se calesc inainte de transplantarea la locul de cultura. 

Daca se infiinteaza cultura prin semanat direct in camp, lucrarea de face tot incepand cu luna mai, tinerele plante de busuioc fiind sensibile la temperaturi reduse. In ambele cazuri, se folosesc distante de 20-25 cm intre randuri si 10-12 cm intre plante, pe rand. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Busuioc – Lucrari de ingrijire

In prima perioada dupa plantare sau rasarire se aplica prasile pentru combaterea buruienilor si favorizarea cresterii plantelor. Daca s-a semanat direct in camp, se efectueaza si rarirea plantelor, unde este cazul.

Pentru stimularea ramificarii, varfurile tulpinilor se ciupesc regulat, in vederea aparitiei de noi cresteri. Daca se observa aparitia inflorescentelor, se taie varfurile plantei, pentru a preveni inflorirea. Odata cu inflorirea, aroma frunzelor se reduce. 

Alte lucrari de ingrijire includ administrarea apei si fertilizarea plantelor pe cale radiculara sau foliara. Nu se uda plantele in exces, avand in vedere ca busuiocul nu suporta excesul de apa. Se pot efectua 2-3 fertilizari radiculare, cu ingrasaminte hidrosolubile, prin sistemul de irigare prin picurare, completate de fertilizari foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

Recoltarea se poate face cu ocazia ciupirilor in vederea ramificarii sau in orice moment este nevoie. La inceputul verii plantele sunt considerate mature si se pot recolta, usca si depozita pentru consum ulterior. Recoltarea frunzelor de pe plante se poate efectua inainte sau dupa uscare. Frunzele uscate se pastreaza in locuri aerisite si intunecate.

Boli si daunatori

Busuiocul poate fi atacat de afide si tripsi, ce prefera varfurile tinere ale plantei, precum si de limacsi. Dintre boli, fainarea si mana produc cele mai mari pagube. Se recomanda combaterea buruienilor si respectarea distantelor de plantare pentru a favoriza circulatia aerului, implicit prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile