Buletin de avertizare nr. 46 – tratamente Trandafiri

buletin-avertizare-trandafiri-flori

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: Sphaeroteca P. (fainare) care poate cauza pierderi importante la cultura trandafir, coacaz și zmeur.
La trandafir, coacaz și zmeur- Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Aceasta ciuperca se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Pe ambele fete ale frunzelor atacate, apar pete albicioase de diferite forme si marimi. Tesuturile atacate sunt necrozate, fruzele se rasucesc, iar in final se usuca. Lastarii tineri sunt acoperiti de o plasa alba miceliana. In caz de atac sever acestia se usuca.

Alte recomandari la apariția bolilor și dăunătorilor

Combaterea chimică – Pentru o mai bună eficacitate biologică, dar și economică se recomandă efectuarea unui singur tratament cu puțin inainte de intrarea în vegetație, atunci când formele hibernante ale insectelor devin active și sunt mult mai vulnerabile.
Tratamentul se va realiza după încheierea tăierilor de rodire şi igienizare la trandafir, coacaz și zmeur, utilizând la alegere, unul din următoarele produse ppp, omologate în acest scop după cum urmează:
1. TILT 250 EC – 0,02% sau
2. SHAVIT 25 EC- 0,05%

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Perioada optimă de tratament: Tratamentul se executa dupa efectuarea taierilor.
Recomandări: La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:
– Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
Alte recomandări: Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile