Taciunele – identificare si combatere

taciunele-identificare-tratamente

Taciunele este o boala a plantelor cerealiere provocata de o ciuperca parazita. Se manifesta prin distrugerea totala sau partiala a partilor atacate si prin aparitia in locul acestora a unei pulberi de culoare neagra.

Taciunele zburator al graului (Ustilago tritici)

Boala este semnalata in toate zonele de cultura a graului. In tara noastra, pagubele sunt estimate la 1-5 % din recolta.

Simptome

Boala devine evidenta in perioada inspicarii plantelor, cele bolnave inspicand mai repede decat cele sanatoase. Spicele atacate sunt erecte si sunt de culoare bruna-inchisa sau neagra. Cariopsele, plevele si aristele sunt distruse si inlocuite cu o masa prafoasa, negricioasa, alcatuita din teliosporii ciupercii.

La aparitia atacului, masa de spori este acoperita de o membrana argintie. In scurt timp se usuca si se sfasie, astfel ca dupa 2-8 zile, sporii ciupercii se imprastie. Rahisul ramane golas, pastrand deseori mici ramasite de teliospori in dreptul calcaielor.

Agentul patogen este Ustilago tritici. Ciuperca rezista timp de 3-5 ani sau chiar mai mult in cariopsele infectate.

Profilaxie

Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, tratarea graului destinat semanatului cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taciunele zburator al orzului (Ustilago nuda)

Taciunele zburator este raspandit in toate zonele in care se cultiva orzul.

Simptome

Inainte de inspicare, plantele bolnave sunt mai scurte si au ultima frunza care inveleste spicul de culoare mai deschisa, verde-galbuie.

Aceste plante inspica mai devreme decat cele sanatoase, spicele sunt ercte si de culoare neagra. Boabele, plevele si aristele sunt distruse, iar continutul inlocuit de o masa negricioasa, prafoasa, alcatuita din teliospori. In scurt timp teliosporii se raspandesc, rahisul ramanand golas.

Agentul patogen. Boala este produsa de ciuperca Ustilago nuda. In timpul infloritului teliosporii sunt purtati de curentii de aer si ajung pe florile de orz. Ciuperca este una florala, iar ciclul evolutiv se desfasoara pe 2 ani.

Profilaxie

Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, tratarea orzului destinat semanatului cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taciunele imbracat al orzului (Ustilago hordei)

Boala se manifesta pe orzul de toamna si primavara, in toare regiunile de cultura.

Simptome

Plantele bolnave sunt mai scunde decat cele sanatoase si inspica mai devreme. In locul cariopselor se formeaza o masa galbena la inceput, apoi bruna-negricioasa. Este tare, compacta, mai tarziu prafoasa, formata din teliosporii ciupercii, invelita intr-o membrana subtire, albicioasa, lucioasa.

Spre deosebire de taciunele zburator, plevele si aristele spicului atacat nu sunt complet distruse. Spicul taciunat este tare, nu se sfarma cu usurinta, iar teliosporiii nu sunt eliberati decat in timpul treieratului.

Uneori este atacat si rahisul, al carui tesut este inlocuit din loc in loc de mase de teliospori, din aceasta cauza, spicul se frange usor in timpul recoltatului si treieratului.

Agentul patogen. Ciuperca este Ustilago hordei. Plantele de orz sunt infectate n zona hipocotilului, iar ciclul evolutiv al ciupercii se desfasoara intr-un an.

Profilaxie

Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, dar si tratarea orzului destinat semanatului cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taciunele zburator al ovazului (Ustilago avenae)

Este una dintre cele mai raspandite boli ale ovazului, putand provoca pagube destul de mari.

Simptome

Inainte de inflorire, plantele bolnave sunt mai scunde decat cele sanatoase si au o culoare galbena-verzuie, mai deschisa decat a celor sanatoase.

In panicul, cariopsele si glumele sunt inlocuite de o pulbere bruna-negricioasa, ce reprezinta masa de teliospori. Acestia sunt usor spulberati de vant. Din panicul raman doar ramurile acestuia care au o pozitie erecta si poarta la capat teliospori si resturile distruse ale plevelor.

Taciunele zburator al ovazului se manifesta sub doua forme in functie de conditiile de mediu: taciunele moale (pe vreme calda si uscata) si taciunele tare (pe vreme racoroasa si umeda).

Agentul patogen. Boala este produsa de ciuperca Ustilago avenae Ciclul evolutiv al ciupercii si evolutia bolii este de 2 ani.

Profilaxie

Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente si tratarea ovazului destinat semanatului cu fungicide specifice.

Taciunele comun al porumbului (Ustilago maydis)

Aceasta boala poate fi observata frecvent in culturile de porumb cauzand pagube, in medie de 2-5% din recolta anuala.

Simptome

Boala se manifesta pe toate organele supraterane ale plantei, uneori si pe radacinile adventive. Pe organele atacate se formeaza pungi (tumori) care pot ajunge pana la marimea unui pumn, avand la exterior o membrana argintie-albicioasa sau cenusie.

La inceput continutul pungilor este mucilaginos, apoi se transforma intr-o masa umeda, bruna-negricioasa. Aceasta este constituita din teliosporii care sunt pusi in libertate, sub forma unei pulberi negricioase.

Agentul patogen. Boala este produsa de ciuperca Ustilago maydis. Aceasta rezista in sol timp de 2-3 ani sub forma de teliospori.

Profilaxie

Se recomanda rotatia culturilor, cultivarea de hibrizi rezistenti, evitarea ranirilor mecanice in timpul lucrarilor de intretinere, adunarea si distrugerea tumorilor pentru a evita marirea rezervei de teliospori din sol. De asemenea, se recomanda tratarea porumbului destinat semanatului cu fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile