Malura este o boala a graului si a altor paioase, cauzata de unele specii de ciuperci care produc in boabe o pulbere neagra, formata din spori.
Malura comuna a graului – Tilletia spp.
Este o boala semnalata in toate tarile unde se cultiva graul. Pagubele pe care le provoaca sunt variabile in functie de soiul de grau cultivat, conditiile pedoclimatice si agrotehnica folosita.
Simptome
Ca urmare a atacului, plantele bolnave au o culoare mai inchisa (verde-albastruie) si o talie mai redusa. Inspica mai devreme, iar spicele sunt erecte spre deosebire de cele sanatoase care se apleaca sub greutatea boabelor.
Spicele bolnave sunt mai dezvoltate si de culoare verde-inchis, spre deosebire de cele sanatoase care sunt mai mici si au o culoare albicios-argintie. La maturitate, spicele bolnave isi mentin culoarea verde-albastruie mai multa vreme. Sunt mai late, mai rasfirate, cu aspect zburlit, glumele si paleele sunt mai desfacute, iar boabele evidente. Plantele bolnave au frati mai putini si malurati.
Cariopsele atacate su culoare cenusie-verzuie, sunt mai mici, mai umflate cu santul ventral mai putin pronuntat decat in cazul cariopselor sanatoase. De obicei, sunt atacate toate cariopsele dintr-un spic.
Agentul patogen
Boala este provocata de ciuperca Tilletia spp. La treierat, cariopsele de grau se sfarma usor si elibereaza masa de teliospori. Acestea adera la cariopsele sanatoase si se fixeaza fie in santul ventral, fie in smocul de perisori de la varf.
Cand graul se seamana, teliosporii sunt introdusi in sol odata cu samanta.
Teliosporii au culoare cafenie si emana un miros pronuntat de peste alterat, din cauza trifenilaminei pe care o contin.
Profilaxie
Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu fungicide specifice.
Produse recomandate
Malura pitica a graului – Tilletia controversa
Aria de raspandire a acestei boli este mai redusa comparativ cu a malurii comune, dar pagubele produse sunt mai mari.
Simptome
Atacul malurii pitice este asemanator cu al malurii comune. Deosebirea simptomatologica consta in piticirea accentuata a plantelor bolnave.
Plantele bolnave infratesc mai mult, iar fratii sunt mai rigizi. Spicele au aspect rasfirat, iar cariopsele malurate sunt mai mici, mai rotunde decat cariopsele cu malura comuna. Continutul lor este mai putin prafos, mai aglutinat.
Agentul patogen
Boala este produsa de ciuperca Tilletia controversa. La treierat, cariopsele de grau se sfarma usor si elibereaza masa de teliospori. Acestia adera la cariopsele sanatoase si se fixeaza fie in santul ventral, fie in smocul de perisori de la varf.
Profilaxie
Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu produse fungice specifice.