Antracnoza

1.Antracnoza nucului (Gnomonia juglandis)

Antracnoza nuculuiAntracnoza nucului

Boala este raspandita in unele tari din Europa, Asia si America, fiind considerata una din bolile cheie ale nucului.

Simptome: Atacul se manifesta pe frunze si fructe aflate in diferite stadii de dezvoltare si mai rar pe lastari. Pe foliole si anume pe partea superioara a acestora apar la inceput pete mici (2-5 mm diametru), brune, mai mult sau mai putin circulare. Mai tarziu, aceste pete ce sunt situate intre nervuri conflueaza si se maresc treptat.
Pe partea inferioara

Antracnoza nucului

Antracnoza nucului

a foliolelor in dreptul petelor se observa mici punctisoare negre, cu o dispunere concentrica. Ca urmare a atacului, foliolele se brunifica, se usuca si cad, iar maturarea fructelor si a lastarilor este anormala.
Pe fructele tinere apar pete mici, circulare, brune, adancite in pericarp si ca urmare a atacului fructele raman mici, se innegresc si cad. Pe ramurile tinere atacate apar pete brune, alungite, care se adancesc in substrat avand aspectul unor cancere deschise.

Agentul patogen: Gnomonia juglandis, ciuperca ierneaza sub forma de peritecii in frunzele cazute pe sol, dar si sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor.

Profilaxie: Se recomanda strangerea si distugerea prin ardere a frunzelor cazute sau ingroparea lor prin aratura adanca, alaturi de taierea lastarilor atacati si arderea lor.
Tratamentele chimice se vor aplica odata cu pornirea in vegetatie a pomilor si se repeta pe toata perioada de vegetatie.

Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt Zeama bordeleza (0.5%).

2.Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum)

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei

Boala este prezenta in toate tarile cu climat temperat, fiind mai frecventa in culturile de fasole din camp.

Simptome: Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare, fiind atacate toate organele supraterane (frunze, tulpini, fructe si seminte).
Plantutele provenite din seminte infectate prezinta pe cotiledoane leziuni circulare sau alungite, de culoare brun-negricioasa, adancite in tesuturi, care in general, determina moartea plantelor.
Pe partea inferioara a frunzelor apar pete circulare sau neregulate, brune-galbui, cu o margine bruna, rosietica care sunt dispuse in lungul nervurilor. Tesuturile afectate se necrozeaza si se rup, iar frunzele apar zdrentuite.
Pe tulpini apar leziuni alungite care se adancesc in substrat. Atacul pe pastai este cel mai caracteristic, cel mai frecvent si pagubitor. Pe pastai apar pete mici, de culoare ruginie, care se maresc, devin circulare, adancite si sunt delimitate de o margine rosiatica.
Aceste pete sunt la inceput izolate, apoi conflueaza si prezinta in partea centrala punctisoare de culoare rosietica, dispuse sub forma de cercuri concentrice, care reprezinta acervulii ciupercii. De pe pastai, atacul penetreaza pe seminte care prezinta pe suprafata lor pete galbui-brune, adancite.

Agentul patogen: Colletotrichum lindemuthianum, Ciuperca se raspandeste in timpul perioadei de vegetatie prin conidii, care sunt diseminate prin picaturile de apa sau curentii de aer. De la o perioada de vegetatie la alta, ciuperca se transmite prin miceliu de rezistenta localizat in seminte sau in resturile de plante bolnave.
Prin germinarea semintelor infectate, miceliul devine activ si infecteaza plantele tinere. Pe suprafata miceliului se formeaza sporulatia ciupercii care asigura infectiile secundare.

Profilaxie: Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de soiuri rezistenti, folosirea de samanta sanatoasa, rotatia culturii, in care fasolea sa nu revina pe aceeasi suprafata de teren mai devreme de 3-4 ani.

Masuri de prevenire si combatere:
Pentru combaterea chimica se recomanda folosirea fungicidelor Bravo (1.5-2 l/ha), Dithane M45 (0.2%), Merpan 80 WDG (0.15%), Topsin (0.7 l/ha).

3.Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium)

Antracnoza cucurbitaceelor

Antracnoza cucurbitaceelor

Antracnoza cucurbitaceelor

Antracnoza cucurbitaceelor

Este o boala ce apare frecvent in culturile de castraveti, pepeni galbeni, pepeni verzi si dovlecei de camp, manifestandu-se cu intensitati diferite in functie de conditiile climatice.

Simptome: Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare, pe toate organele supraterane (frunze, tulpini, fructe). Imediat dupa rasarire, pe cotiledoane si hipocotil apar pete de culoare galben-verzuie, apoi brune, la inceput superficiale, apoi adancite in tesuturi, care in conditii favorabile atacului, determina moartea plantutelor.
Pe frunzele adevarate, apar pete neregulate, galben-verzui la inceput, apoi de culoare rozee, datorita formarii lagarelor subcuticulare de conidiofori cu conidii. Intr-o faza mai dezvoltata a bolii petele conflueaza si cuprind suprafete mari din frunze, care se necrozeaza, se usuca ducand la defolierea prematura a plantelor.
Pete asemanatoare se observa si pe tulpini. Atacul specific se manifesta pe fructe, pe care apar pete mari, circulare de 1-2 cm in diametru, la inceput galbui, apoi brune- cenusii adancite in epicarp. Cand umiditatea atmosferica este ridicata, in dreptul petelor apar fructificatiile ciupercii de culoare roz, dispuse sub forma concentrica, numite acervuli.
Tesuturile din dreptul petelor se inmoaie si putrezesc repede, acest proces fiind favorizat de suprapunerea unor ciuperci saprofite.

Agentul patogen: Colletotrichum lagenarium, ciuperca ierneaza de la un an la altul sub forma de conidii si micelii de rezistenta, in resturile de plante atacate. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin conidii, care sunt diseminate prin picaturi de apa, insecte sau curenti de aer.

Profilaxie: Se recomanda strangerea tulpinilor dupa recoltare, ingroparea prin aratura adanca aresturilor vegetale, rotatia culturilor.
Tratamentele cu fungicide sistemice se vor aplica la interval de 10-14 zile, iar cele cu fungicide de contact la interval de 6-8 zile.

Masuri de prevenire si combatere: Combaterea chimica a agentului patogen se realizeaza cu Bravo (1.5-2 l/ha), Dithane M45 (0.2%), Merpan 80 WDG (0.15%), Topsin (0.7 l/ha).

Adauga un comentariu

*