BASF, Germania

 

 BASF – The Chemical Company este lider mondial in domeniul chimic.

Cu mai mult de 110.000 de angajați și aproximativ 380 de site-uri suplimentare de producție la nivel mondial isi servesc clientii si partenerii, în aproape toate țările din lume. În 2012, BASF a realizat vânzări de 72,1 miliarde €. Produsele și soluțiile BASF contribuie la conservarea resurselor, asigurând alimente, o nutriție sănătoasă și ajutor la îmbunătățirea calității vieții.

BASF furnizeaza o gama larga de materii prime pentru aproape toate industriile. Principalele domenii de activitate ale companiei sunt chimicalele, produsele pentru protectia plantelor, produsele chimice pentru constructii, materiale plastice, poliuretanii, dispersiile si pigmentii.

BASF este lider mondial in domeniul chimic: „The Chemical Company”. Societatea comerciala BASF SRL (sucursala din Romania) a fost infiintata in anul 1993. In perioada 1968-1993 a functionat in Romania reprezentanta Tehnic Comerciala BASF. Pe parcursul prezentei sale in Romania, compania a activat in toate domeniile sale de activitate, in prezent avand peste 80 de angajati.

 BASF repere istorice:

Bazele istorice ale unei companii moderne: Urmatoarea schita evidențiază mai mult de 140 de ani de BASF.

 

1865 – 1901

 

Prima etapă de industrializare germana începe în 1835 cu construirea primei căi ferate germane. În același timp, au fost eliminate barierele vamale intre statele germane individuale.

 

1902 – 1924

 

La începutul secolului, chimistul britanic Sir William Crookes oferă o prelegere la Asociatia Britanica pentru Progresul Stiintei din Bristol intitulat „Problema de grâu.” Inainte de 1925 primele relatii de afaceri stabilite de BASF in Romania, inainte sa se se alature grupului I.G. Farbenindustrie A.G., s-au derulat prin intermediul L. Standecker & Co. Bucuresti; Brandrup & Mayer Timisoara si Carl Knopf Brasov.

 

1925 – 1944

 

După primul război mondial, situația populației în Germania este alarmantă: Kaiserul a abdicat și perspectivele economice sunt dezastruoase.

1925: cele 6 mari companii din industria chimica germana, inclusiv BASF, s-au alaturat grupului I.G. Farbenindustrie AG. Ulterior acestei fuziuni, Romanil AG si I.G. Farben din Bucuresti, au inregistrat un mare succes pe piata romaneasca prin aducerea pe piata din Romania a unor produse de calitate din Ludwigshafen si din alte locatii.

1926: Relatiile de afaceri cu Romania sunt dezvoltate prin intermediul corporatiilor cu distributie en – gros, cum ar fi: Coloranil AG Bucuresti, Timanil AG Timisoara si Ceranil AG, Cernowitz fondate in 1926.

1930: este fondata uzina de coloranti din Codlea langa Brasov.

 

1945 – 1964

 

Anii de după război sunt marcati de fluxuri de refugiați, un deficit de locuințe și șomaj. Centrele orașelor, zonele rezidențiale și instalațiile industriale se află în ruine.

1945-1953: I.G. Farbenindustrie se desfiinteaza. Sunt formate companiile succesoare.

1948-1949: Exportul produselor BASF in Romania in perioada postbelica este intarziat atat de controlul si restrictiile impuse de guvernul francez platformei de la Ludwigshafen I.G., cat si de sistemul de guvernare romanesc din anii `40, care a decis limitarea importurilor de coloranti, auxiliari chimici, produse chimice BASF, catre companiile controlate de stat – Coloranil si Romanoexport Bucuresti.

1950: folosirea unor agentii intermediare nu este permisa in Romania asa ca nu se pune problema gasirii unor astfel de agentii. Problema este comuna Romaniei si tarilor din Blocul Est – European.

 

1965 – 2006

 

Calea de a deveni o organizație transnațională

1966-1968: Romania incearca sa extinda cooperarea cu BASF, atat pe plan economic cat si pe plan tehnologic. BASF creeaza o unitate de lucru pentru Europa de Est.

1968: BASF inaugureaza la Bucuresti un punct de vanzare de mici dimensiuni.

1971: BASF semneaza un contract cu Romchim, companie de export – import romaneasca, in vederea crearii unei uzine de 2 – ethilhexanol cu o capacitate anuala de 25000 de tone. Contracte similare se vor semna in 1975 si 1977.

1981: Incepand cu anul 1981, Romania este practic insolventa. Insolventa Romaniei afecteaza si relatiile cu BASF. Astfel, la inceputul anilor ’80, guvernul roman, principal cumparator al produselor BASF, datoreaza companiei aproximativ 18 milioane de Euro.

1988: “Reprezentanta tehnica-comerciala a firmei BASF AG/RFG”, Bucuresti reprezinta interesele BASF in Romania.

1993: Este infiintata Societatea comerciala BASF SRL avand drept asociat unic firma BASF Aktiengesellschaft cu sediul in Ludwigshafen Germania.

1994: Este infiintata in Bucuresti compania romana – germana de petrol si gaze, WIROM S.R.L. un joint venture 50:50 intre Romgaz R.A., companie cu capital de stat, si Wintershall Erdgas Handelshaus (WIEH).

2001: Wintershall AG, Kassel si Exprogaz S.A. Medias au demarat activitati comune de exploatare si de productie in Transilvania.

2003: La jumatatea lunii noiembrie 2003 BASF (Wintershall) semneaza un contract cu compania romaneasca de producere a gazului natural Romgaz in vederea exploatarii comune a gazelor naturale in zona centrala a Romaniei (ca parte a acordului comun de exploatare).

2005: BASF Romania este inclusa in Centru de afaceri BASF Europa Centrala.

2007: Pe 28 Iunie 2007, BASF anunta deschiderea primei unitati de productie in Romania.

BASF este „The Chemical Company” si prin BASF 2015 vom rămâne liderul mondial în industria chimică . Strategia noastră reînnoită este exprimata în marca noastră și în noul nostru logo-ul si design corporativ. „

Produsele comercializate in Romania:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile