Asmatui – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

asmatui-Anthriscus-cerefolium-cultivare

Asmatui (Anthriscus cerefolium) – originar din Asia, se cultiva pentru frunzele sale care, datorita continutului ridicat in uleiuri eterice, imprima o aroma specifica mancarurilor. Se foloseste si in medicina ca remediu tonic si de ameliorare a functiilor organelor digestive. In industria farmaceutica se foloseste pentru prepararea de medicamente.

Asmatui – Particularitati botanice

Asmatuiul este o planta anuala, cu tulpina foarte ramificata, inalta de 40-60 cm, acoperita cu perisori mari. Florile au culoare alba si sunt dispuse in umbele compuse. Infloreste in perioada mai-iunie. Fructele (impropriu denumite seminte) sunt alungite si ascutite la capete, cu suprafata neteda, de culoare bruna-negricioasa. Facultatea germinativa este de circa 95% si se pastreaza 3-4 ani.

Exigente ecologice

Asmatuiul este o planta precoce si rezistenta la frig. Este putin pretentios la lumina, din aceasta cauza poate fi cultivat pe terenuri semiumbrite (printre pomi in livezi), suficient de umede si cu fertilitate ridicata. In caz de seceta si lumina puternica emite repede tulpini florale.

Asmatui – Tehnologia de cultivare

Asmatuiul se cultiva prin semanat direct in camp, in randuri simple sau in benzi, in mod esalonat (din doua in doua saptamani), din martie pana in septembrie. Distanta intre randuri este de 20 cm, iar pe rand, plantele se vor rari la 25-30 cm.

Asmatuiul se preteaza bine la culttura succesiva sau asociata. In cursul perioadei de vegetatie, cultura se intretine prin lucrari de prasit si mai ales prin irigat, asmatuiul fiind o planta pretentioasa la umiditate.

Recoltare

asmatui-Anthriscus-cerefolium-frunze

Recoltarea poate incepe dupa 30-35 zile de la rasarire si se face prin retezarea frunzelor de la exteriorul rozetei. Frunzele sunt foarte perisabile si nu pot fi pastrate in conditii ambientale decat o zi. Prin ambalare si depozitare la temperatura de 10 °C si la umidtatea relativa de 90%, perioada de pastrare se poate prelungi pana la 9 zile.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile