Asmatuiul 2

   Importanta culturii. Asmatuiul se cultiva pentru frunzele sale care, datorita continutului ridicat in uleiuri eterice, imprima o aroma specifica mancarurilor, fiind folosit frecvent la preparatele salatelor, sosurilor picante, a unor omlete, la supe si ciorbe, mancaruri din carne si peste, etc.

Se foloseste in medicina ca remediu tonic si de ameliorare a functiilor organelor digestive. In industria farmaceutica se foloseste pentru prepararea de medicamente utilizate la tratarea eruptiilor cutanate si dereglari ale organelor cu secretie interna.

Frunzele de asmatui contin vitamina C, provitamina A, saruri minerale, uleiuri eterice, etc.

   Origine si raspandire: Este originar din Asia si cunoscut de catre romani inca din secolul al III-lea i.e.n. In tarile vest-europene a fost introdus in cultura in secolul al XIV-lea, la inceput in Italia. Mai tarziu s-a raspandit si in America. La noi in tara intra spontan, in locuri umbrite, fiind cultivat numai in nordul Moldovei si al Ardealului insa pe suprafete mici si numai de amatori.

Anthriscus_cerefolium          Anthriscus_sylvestris          anthriscus-cerefolium          Asmatuiul

   Particularitati botanice si biologice: Asmatuiul este o planta anuala, cu tulpina foarte ramificata, inalta de 40-60 cm, acoperita cu perisori mari, mai ales in regiunea nodurilor. Florile au culoare alba si sunt dispuse in umbele compuse. Infloreste in perioada mai-iunie. Fructele (impropriu denumite seminte) sunt alungite si ascutite la capete, cu suprafata neteda si de culoare bruna-negricioasa. Facultatea germinativa este de circa 95% si se pastreaza 3-4 ani.

   Exigente ecologice: Asmatuiul este o planta precoce si rezistenta la frig. Este putin pretentios la lumina, din aceasta cauza poate fi cultivat pe terenuri semiumbrite (printre pomi in livezi), suficient de umede si cu fertilitate ridicata. In caz de seceta si lumina puternica emite repede tulpini florale.

   Tehnologia de cultura: Asmatuiul se cultiva prin semanat direct in camp, in randuri simple sau in benzi, in mod esalonat (din doua in doua saptamani), din martie pana in septembrie. Se seamana 5 randuri pe stratul inaltat cu latimea la coronament de 104 cm. Distanta intre randuri este de 20 cm, iar pe rand, plantele se vor rari la 25-30 cm, realizandu-se un numar de 160-190 mii plante la hectar.

Asmatuiul se preteaza bine la culttura succesiva sau asociata. In cursul perioadei de vegetatie, cultura se intretine prin lucrari de prasit si mai ales prin irigat, asmatuiul fiind o planta pretentioasa la umiditate.

   Recoltarea incepe dupa 30-35 zile de la rasarire si se face prin retezarea frunzelor de la exteriorul rozetei. Frunzele sunt foarte perisabile si nu pot fi pastrate in conditii ambientale decat o zi. Prin ambalare si depozitare la temperatura de 10°C si la umiditatea relativa de 90%, perioada de pastrare se poate prelungi pana la 9 zile.

Adauga un comentariu

*