Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum) – identificare si combatere

Antracnoza Fasole

Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum) este intalnita in toate tarile cu climat temperat, fiind mai frecventa in culturile de fasole din camp.

Simptome

Antracnoza fasolei se manifesta in toate fazele de dezvoltare, fiind atacate toate organele supraterane (frunze, tulpini, fructe si seminte).
Plantutele provenite din seminte infectate prezinta leziuni pe cotiledoane. Acestea sunt circulare sau alungite, de culoare brun-negricioasa, adancite in tesuturi, care in general, determina moartea plantelor.
Pe partea inferioara a frunzelor apar pete circulare sau neregulate, brune-galbui, cu o margine bruna, rosietica care sunt dispuse de-a lungul nervurilor. Tesuturile afectate se necrozeaza si se rup, iar frunzele par zdrentuite.



Pe tulpini apar leziuni alungite care se adancesc in substrat. Atacul pe pastai este cel mai caracteristic, cel mai frecvent si pagubitor. Pe pastai apar pete mici, de culoare ruginie. In timp se maresc, devin circulare, adancite si sunt delimitate de o margine rosiatica.
Aceste pete sunt la inceput izolate, apoi conflueaza si prezinta in partea centrala punctisoare de culoare rosietica, dispuse sub forma de cercuri concentrice, care reprezinta acervulii ciupercii. De pe pastai, atacul penetreaza pe seminte care prezinta pe suprafata lor pete galbui-brune, adancite.

Agentul patogen

Ciuperca Colletotrichum lindemuthianum rezista in resturile de plante bolnave si ca miceliu in samanta. Semintele reprezinta principala sursa de infectie in anul urmator. Extinderea bolii este favorizata de perioadele ploioase ale anului si de temperaturile cuprinse intre 13-27ºC.
Boala este mai frecventa la soiurile de fasole oloaga, cel mai rezistent dovedindu-se soiul Michigan.

Prevenire si combatere

Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de soiuri rezistenti, folosirea de samanta sanatoasa, rotatia culturii, in care fasolea sa nu revina pe aceeasi suprafata de teren mai devreme de 3-4 ani.
Pentru combaterea antracnozei fasolei se recomanda folosirea fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile