Acarianul galicol sau erinoza vitei de vie (Eriophyes vitis) – identificare si combatere

acarianul-galicol-vita de vie

Acarianul galicol (erinoza) vitei de vie este semnalat in toate centrele viticole din Romania. Atacul nu afecteaza productia de struguri, cu exceptia unor parcele si a unor soiuri, insa prin sindromul numit „erinoza” poate afecta cantitatea si calitatea productiei.

Adultul este un acarian mic, de talie microscopica, cu corpul viermiform, masculul fiind de 0.14 mm lungime, iar femela de 0.16 mm lungime, de culoare alba-galbuie sau roscata. Aparatul bucal este pentru intepat si supt.

Acarianul galicol (erinoza) ierneaza in stadiul de adult, sub solzii mugurilor, la baza corzilor, in crapaturile scoarte butucilor si a corzilor, in stratul de frunze cazute.


Biologie si ecologie

Acarianul galicol (erinoza) prezinta 5-7 generatii pe an. Acarienii apar la inceputul lunii mai, in faza in care incep sa se formeze primele frunzulite. Se instaleaza la inceput pe muguri, unde incep sa se hraneasca, apoi se localizeaza pe partea inferioara a frunzei, hranindu-se cu sucul celular. Femelele incep sa depuna oua atunci cand vita este in faza de infrunzire.Larvele apar cand lastarii au 4-5 frunze. Atacul cel mai puternic se manifesta pe primele frunze de la baza lastarilor.

Ca urmare a atacului, la locul hranirii apare o pasla de peri epidermici anormali. Acestia provin din hipertrofierea perilor cuticulari, care se alungesc si se brunifica. La adapostul acestora, acarienii se hranesc si se inmultesc pe toata perioada de vegetatie a plantelor. Cand tesuturile din zonele daunate se necrozeaza, acarienii migreaza pe alte frunze sau pe alte zone neatacate ale frunzei. In luna iunie, apar colonii masive pe frunzele butucilor de vita nobila.

Plante atacate si daune

In urma intepaturilor produse, pe partea inferioara a frunzelor se formeaza pete neregulate, de marimi diferite. Acestea au aspect paslos, in general delimitate de nervurile frunzei. In dreptul acestor pete, pe partea inferioara a frunzei apar umflaturi caracteristice. In cazuri de atacuri masive, acarianul invadeaza nu numai frunzele, dar si carceii si coditele ciorchinilor, inregistrandu-se o stagnare in vegetatie a plantei si o avortare a florilor.

In general, se inregistreaza unele daune la vita de vie numai atunci cand intreaga suprafata a frunzei este acoperita cu umflaturi. In Romania s-a observat ca soiul Feteasca alba este relativ rezistent la atacul acarianului. Alte soiuri sunt mai sensibile, de exemplu: Perla de Csaba, Muscat de Hamburg, Cabernet Sauvignon, Risling Italian etc.

Combatere

In perioada de repaus vegetativ se recomanda tratamente cu un ulei horticol. In perioada de vegetatie se recomanda tratamente produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile